Saturday, August 15, 2020

#Segmen: Thank You for Joined Giveaway bynadiajamhari!

 


Thank You for Joined!

Alhamdulillah berakhir sudah giveaway bynadiajamhari. Terima kasih buat kawan-kawan yang memeriahkan segmen blog buat pertama kali daripada Nadia. Salam perkenalan yang baru je tahu akan kewujudan blog Nadia. Salam beramah mesra buat kawan-kawan yang dah lama kenal blog Nadia.

Kalau korang Nak tahu, Nadia melawat setiap link yang kawan-kawan bagi. Seronok tengok masing-masing ada connection antara satu sama lain macam ucapkan "Selamat Bersegmen" dan sebagainya!.

InsyaAllah Nadia akan bagi tahu seorang yang dapat memenangi bodymist ini dan 10 orang untuk blog list pada 22/8/2020 ini. Save the date tau! 



Wednesday, July 15, 2020

Tutorial 3: Cara Letak CBOX di Blog



 Assalamualaikum & Hi semua!

Hari ini Nadia nak tunaikan soalan yang dituju oleh rakan blogger iaitu tutorial letak cbox. Cbox ni bagi Nadia penting juga untuk blog sebab kadang kadang ada cbox ni mudahkan lah kita nak tukar link, boleh lah kunjung mengunjung ke blog lain gitu ! Jadi tanpa melengahkan masa, Mari kita mula!


Monday, July 13, 2020

Cara Masak Samyang Untuk Rasa Kurang Pedas

Sumber: Google

Assalamualaikum dan Hi semua!

Kalini Nadia nak share dengan korang macam mana Nadia masak samyang. Nadia tak masak macam tu je (maksud Nadia, Nadia tak masak macam masak rebus lepastu buang air kemudian letak sos dia). NOO!

Thursday, July 9, 2020

FIRST INTERVIEW SESSION FOR INTERNSHIP




Assalamualaik dan Hi semua!!!!!!!!!!!

Harini sebenarnya adalah hari yang agak keramat, Nadia tak pernah rasa sesi interview kalau bab bab kerja ke bab bab jawatan ke, mesti dapat tu sebab orang cadangkan or like tetiba get message congrats atas prinsip rasa nama 'Nadia' tu boleh dipercayai. So Nadia akan sentiasa berdebar untuk benda baru.

Monday, June 29, 2020

FINAL EXAM SECARA ONLINE





Assalamualaikum & hi semua :).
Lama dah Nadia tak menulis dekat blog ini, kebelakangan ni busy dengan assignment yang nak disubmit (fuh coding dari 7 pagi hingga 12 tengah malam , rasa macam pusing pusing dah kepala ni). Sekarang pun sebenarnya masih lagi belum habis semua assignment. ops sebelum tu, Nadia nak ucapkan terima kasih buat insan yang telah kunjungi Nadia, Nadia akan datang okay ke blog blog anda dalam minggu hadapan. Nadia kena habiskan dulu perjuangan sekarang. 

Monday, June 8, 2020

Tutorial 2: Cara Buat Profile Sendiri di Blog



Assalamualaikum & Hi

Untuk bulan Jun punya tutorial, memandangkan ada kawan request untuk buat profile macam Nadia buat ni. Jadi kita kedapankan terus tutorial bahagian ini.Ceh. Buat profile macam ni Nadia hanya menggunakan HTML dan CSS. Eh apa tu ? Language untuk website . Jangan pening-pening, Nadia akan ajar step by step okay !

Monday, June 1, 2020

Cara Menggunakan Mobile Data Sebagai Hotspot



Assalamualaikum & Hi


Harini Nadia nak kongsikan dekat kalian macam mana nak gunakan Mobile Data (Bukan Data Hotspot) sebagai Hotspot. Tidak semua antara kita yang ada kemudahan seperti WiFi dekat rumah betul tak ? Macam Nadia, Nadia tidak mempunyai WiFi, lepastu tak semua data pula memang jadikan Mobile Data keseluruhan sebagai hotspot, ada yang bagi 3Gb sahaja untuk hotspot, tak sesuai lah dengan kita yang e - Learning ni. So harini Nadia nak ajar satu kaedah, tapi ini untuk android user sahaja.

Wednesday, May 27, 2020

#StayAtHome: Berbelanja di PGMALL dan dapat 20% cashback with Maybank QRPay Sempena Kempen Raya Paling Gempak




Assamaluaikum & Hi

Semenjak kita diarahkan untuk 'stay at home' ni mesti antara korang yang dah mulakan norma kehidupan baru demi mencegah penularan covid19 ini dan walaupun PKPB telahpun bermula sejak 4 Mei yang lalu, kesihatan dan keselamatan kita semua amat berharga dan bagi bersama-sama kita melawan covid19 ini, pembelian secara atas talian amat dituntut sekali. Tapi yang lagi seronok adalah bila pembelian atas talian ini bukan barang je kita dapat, tapi kita dapat 20% cashback. Ha siapa je taknak 20% cashback tu ? Buat yang gemar shopping online tu mesti suka dengar cashback ni? Yelah, kita ibarat shopping sambil ada ala-ala macam menabung gitu. Jadi, bagaimana nak dapatkan 20% cashback ni? Senang je! Caranya adalah dengan hanya Shopping di PG MALL.

Saturday, May 23, 2020

#StayAtHome: Suasana Hari Raya


Assalamualaikum & hi!
Tak sangka pejam celik pejam celik kita dah pun Ramadan 29 dan sabtu ni InsyaAllah kita akan sambut raya. Terasa perbezaan raya tahun ni dengan tahun tahun sebelumnya kan? Macam mana dengan mood raya korang?

Thursday, May 14, 2020

Tutorial 1: Cara Tukar Template




Intro :

Ok baiklah Nadia dah lama nak share dekat mana-mana blogger yang baru sahaja jejak ke dunia blogger dan agak tak berapa mahir dan kurang faham macam mana edit blog dari segi layout, themes, or nak guna beberapa features yang blogger sendiri dah sediakan untuk mudahkan kita. Untuk introduction yang panjang boleh tekan tutorial page ok :)

Saturday, May 9, 2020

First Online Presentation

Sumber : Andy Fumolo


Hi and Assalamualaikum everyone !

Perasan atau tak e-Learning ni agak memenatkan tapi pada masa yang sama satu pengalaman yang baru dan perkara yang lain daripada yang lain yang kita boleh cerita kan dekat orang yang tak menghadapi situasi sekarang ni, haha over betul Nadia ni kann. 

Friday, May 1, 2020

First Week of e-Learning

Sumber : blendspace

Haloooo and Whats Up guys! 

How you guys doing for the first week of Ramadan ? Nadia harap baik-baik sahaja walaupun suasana Ramadan kita berbeza macam Ramadan sebelum ini, diharapkan kita tak lemah semangat dalam memunaikan ibadah wajib ini. Insya-Allah.

Thursday, April 23, 2020

Masalah: Terkena Sumpahan Mobile Legend.

Nana in Mobile Legend


 
Assalamualaikum semua!

Kalau korang tengok topik pun mesti korang dah tahu kan Nadia nak cakap pasal apa? Kali ini serius macam Nadia pun tak faham lah kenapa tetiba jadi macam ni. Untuk pengetahuan korang semua Nadia dah tiga hari non-stop main Mobile Legend (ML) [stop lah untuk melakukan kerja penting seperti Makan, tidur dan solat]. 

Monday, April 20, 2020

Ready for Work from Home!

source : thestar



Happy MCO day Everyone!

Ok seperti yang kita tahu sempena MCO day ni memang kita kena amalkan work from home. Tapi work from home ni tidaklah sesuai untuk semua, hanya segelintir insan-insan yang sesuai untuk melaksanakan work from home seperti sektor pejabat yang fokusnya pada perlaksanaan document ke, email customer service ke, dan lain-lain. 

Friday, April 17, 2020

Filem : Kuliah Cinta



Tajuk           :  Kuliah Cinta
Durasi         : 105 mins
Pelakon       : Erra Fazira, Yusry KRU, Saiful Apek
Pengarah      : Prof. Madoya A. Razak Mohaideen
Penerbit       : David Teo


Tuesday, April 14, 2020

Resepi: Dalgona Neslo


Hi dan Assalamualaikum, 

Seperti yang kita ketahui dalgona sangat famous musim musim pkp ni. Siapa dah try?

Wednesday, April 8, 2020

Blogger Tips: Why Comment Box is not working



A few days ago, I have not been able to comment on my own Blogger blog or other's Blogger blogs when using my preferred browser, Chrome and Brave. I did try using Microsoft edge but the browser keep repeat me to log in the blogger when I push publish button.


Friday, April 3, 2020

Question: Why my comment box is not work?



Last time before I change to new template [awesome Inc. By Blogger], I used Simple by blogger. I still can comment if I use embedded comment.

Thursday, April 2, 2020

Coding: Day 2 : Basic CSS



Hi! Alhamdulillah, Finally  I can continue my freecodecamp  again! [Warning: if you understand html and css you can click read more !]


Tuesday, March 31, 2020

Though: I hate Myself


I always said "I hate myself". I hate being myself that to much extrovert, I hate it when I choose to be quite, people tend to say "This is not you". I hate myself when I try to ensure what people said can be done, but end up the person disappears, but still I keep repeat. I hate when I caring too much but they do not care. I hate when I think they are my friend but the real is not.  I hate when I try to take care of their hearts until I forgot mine.



Some people said, "I want to be you", "You have everything", "You can speak with everyone", "You can do everything". Deep inside in my mind, I think it is hard. I need to keep maintain with people expectation. I need to ensure my performance is good. I need be the best. 

Yes, I am being myself, but sometimes I always think what other people think. I am scared but I need rest from be what people expect.

When people said , Being me is the best. I said it is wrong, I hate myself.


Am I wrong for having all of this feelings?  

Saturday, March 14, 2020

Selepas SPM, mana hala tuju



Seperti yang kita ketahui, beberapa hari yang lepas baru sahaja adik adik #SPM2020 dapat keputusan SPM. Oleh itu, Nadia ucapkan tahniah buat semua warga #SPM2020 dengan keputusan yang anda peroleh. Tolak tepi lah dengan insan-insan yang cakap “Bila masuk U, A dah tak pandang dah”. Pedulikan sebab sekarang adalah masa untuk korang meraikan dengan apa-apa pun keputusan yang korang dapat !

Baiklah balik pada topik dan tajuk besar kita, “Selepas SPM, mana hala tuju yang patut dipilih?”. Baiklah kali ni post ni Nadia buat untuk menjawab beberapa soalan yang lazim ditanya adik-adik SPM2020 kita [tapi diingatkan sekali lagi, Nadia menjawab berdasarkan pengalaman Nadia dengan SPM aliran sains, mungkin perkongsian ini tidak beberapa sesuai untuk pelajar yang SPM nya bukan aliran sains ]


Monday, February 10, 2020

BEEHA MENCARI BLOGLIST BARU



Bismillahirrahmanirrahim

Baiklah Nadia try untuk Join Segmen Beeha ni, Harap berjaya :) Kalau korang berminat boleh click gambar tu okay !

Tag : Rahin dan Afiqah

Day 1 at freeCodeDamp

freeCodeCamp

Hi dan Assalamualaikum :)

freeCodeCamp ni sebenarnya new years resolution for 2019. Tapi disebabkan 2019 agak mencabar dan kucar kacir , maka Nadia teruskan juga usaha nak buat freeCodeCamp. 

Tuesday, January 28, 2020

Corndog Anganku Musnah

Rupa tak cantik tapi sedap okay


Tengok tajuk pun korang mesti dah tahu kan apa yang Nadia nak ceritakan ni :'). Nadia dah lama perhatikan video orang makan corndog ni, lepastu dalam hidup Nadia tahun 2019 [Sejak Lahir sebenarnya] baru sekali je makan corndog. So atas kerana macam kempunan gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dan kedai kat area rumah pun takde benda ala ala western ni so kita gagahkan lah buat sendiri. Maka inilah hasilnya. Nak tahu tak masalah dia dekat mana ?


Sunday, January 26, 2020

New Look !

New Look
Tadaa !!! New Look ! Tiga hari juga lah sebenarnya Nadia nak betul-betul berpuas hati dengan wajah baru blog  Nadia. Awalnya dulu buat warna soft biru tu, tapi bila lama-lama baru sedar yang Nadia ni minat warna pink. Maka, Nadia pun apa lagi tukar  semua jadi soft pink gitu! Rasa macam dah meningkat 21 Tahun ni rasa macam nak jadi lebih perempuan [hehe] . Kalau ikutkan sebenarnya senang je nak edit template blog ni, memandangkan Nadia sebenarnya guna design yang blogger dah sediakan tinggal nak customize. 



Thursday, January 23, 2020

Gagal bukan kemusnahan

source : Google 

Waktu semester 2 yang lepas, Nadia ingat lagi yang Nadia betul betul yakin [Note : Korang jangan lah macam ni yakin yakin gagal ni tak elok ] yang Nadia gagal dalam subjek Data Struktur(DS) (Subjek programming) dan betul betul weh Nadia gagal. Tapi kali ni Nadia gagal memang layak, sebab Nadia memang tak berusaha langsung dari start hari pertama kelas hingga lah hari terakhir kelas. Bukan lah tak berusaha, tetapi Nadia betul betul gagal memahami konsep data struktur tu. Nadia keliru sebenarnya kita nak guna Library Java punya ke, Nak guna manual ke dalam coding ni ? Mana satu ???? Sepanjang sem tu Nadia tak faham kenapa Pensyarah ajar cara import lagi banyak daripada kukuhkan cara manual sebab bukan apa *DALAM EXAM KAN KITA GUNA MANUAL* .

Wednesday, January 1, 2020

in 2019............


Hi and Assalamualaikum !

Happy New Year everyone! I've never been to get overly excited for new year, but I will excited to watch fireworks at night from my house or my college because it is free. I also don't make new year resolutions but one thing I do is reflect on my experiences during last year :) . There were lots of happy moments and sad moments, some of them I want to remember, some of them I don't want to remember. So in this post I want to recap all of the memories (sad and happy) that I should keep :).