Selamat Tinggal Kucing | It's Hard To Say Goodbye


Dah hampir setahun membela kesemua kucing ini (5 ekor kucing), terpaksa juga lepaskan sebab dah tak mampu nak bela banyak-banyak. Nak bagi makanan sebenarnya tiada masalah, tetapi yang susah apabila nak uruskan najis mereka. Kucing-kucing ini semua bukan kucing indoor, kesemuanya outdoor, tetapi outdoor. Kesemua kucing - kucing selalu berada di depan rumah sahaja (halaman rumah saya muat dua kereta) dan kesemua kucing ini tak pernah keluar daripada pagar besar rumah.

Tengoklah gambar di atas, kucing - kucing ini semua selaIu duduk depan pintu rumah. Setiap kali buka pintu terus boleh nampak mereka. Seminggu lebih juga saya nak sedarkan diri bahawa kucing-kucing dah tiada. Pada asalnya saya hanya bela dua ekor kucing jalanan yang tiba-tiba muncul depan rumah. Kedua - dua kucing waktu itu masih kecil lagi. Seekor warna hitam dan seekor lagi belang kelabu dan hitam. Yang hitam sihat dan yang lagi seekor pula buta. Dalam seminggu, yang buta mati sebab kena langgar, jadi tinggal lah yang hitam.

Kami sekeluarga jagalah dengan bagi makanan, sediakan pasir untuk kucing ini membuang. Kemudian, apabila masuk musim mengawan, kucing hitam kami bunting. Maka lahirlah empat ekor anak kucing. Kami tak terfikir nak mandulkan sebab ikutkan kucing hitam waktu itu masih kelihatan muda. Tapi apakan daya kucing betina kawasan rumah kami limited edition.


Dalam banyak-banyak kucing yang ini yang paling manja. Dia nampak saya, dia akan terus datang menghampiri saya dan minta dibelai. Kalau saya buka pintu, dia akan cepat-cepat panjat pagar lepastu Iompat kepada saya. Tetapi sekarang tiada lagi dah (menangis).

Tetapi makin lama makin kerap pula kucing jalanan datang ke rumah kami sehingga kami tak perasan najis mereka penuh dekat longkang belakang rumah yang memisahkan dua buah rumah. Lepastu musim mengawan kali kedua, ah sudah kucing hitam mengandung buat kaIi kedua! Salah kami juga, sebab tak mandulkan dan sebab abah dah makin berumur, dia dah mula sensetif dengan bulu kucing. Jadi kami nekad nak hantar kucing ke tempat yang selamat iaitu di Pusat Jagaan Kucing Terbiar. Saya ada baca, kucing liar yang dekat luar sana semua berpunca daripada kucing jinak yang dibuang oleh tuannya. Jadi jangan buang sesuka hati tau.

Bagaimana Saya Menghantar Kucing-kucing saya ke Pusat Jagaan Kucing Terbiar?

Saya buat sedikit kajian. Sebenarnya, kita ada dua kaedah untuk berhenti membela kucing iaitu sama ada kita buat iklan untuk tarik perhatian orang yang sudi bela atau menghantar pusat jagaan kucing. Kami pilih solusi yang kedua iaitu menghantar ke pusat jagaan kucing. Agak sukar sebenarnya nak mencari pusat jagaan kucing kerana ada sesetengah pusat jagaan kucing yang tutup disebabkan pandemik. Namun, Alhamdulillah dapat juga iaitu Pusat Kawalan dan Penjagaan Khas Kucing Terbiar/Jalanan. Seekor kucing dikenakan bayaran RM50.00.

Cabaran seterusnya, waktu-waktu pandemik ini kita tidak dibenarkan untuk merentas daerah ataupun negeri. Setiap masalah boleh diselesaikan. Kita sekarang sudah ada servis teksi kucing. Syukur, Allah permudahkan, servis teksi kucing ini sangat bagus. Pemandunya sangat bagus dan baik dan hensem (eh tiba). Dari kawasan saya, Telok Panglima Garang ke Setapak, Kosnya berjumlah RM 110.00. Lebih kuranglah dengan guna mana - mana servis penghantaran barang begini. Bagi mana-mana pihak yang ingin menggunakan perkhidmatan teksi kucing boleh WhatsApp Taxi Pet.

Healthy Life Week 2: Misi Menurunkan Berat Badan

 

Alhamdulillah, saya masih bersemangat lagi untuk meneruskan perjugangan #DietbyNadiaJay (tiba-tiba ada hashtag) haha. 

Untuk minggu kedua agak mencabar, sebab kita menyambut Hari Raya Aidiladha. Makanan raya adalah makan paling sedap untuk setiap tahun. Kemudian, makanan ni juga dikira sangat rare untuk ada pada bulan lain. Memang rasa nak melantak. Tetapi demi memastikan misi diet kali ini tidak musnah. Saya berusaha juga untuk memastikan saya menjaga portion. Seperti biasa "berhenti makan sebelum kenyang". Alhamdulillah, berjaya juga saya kawal nafsu untuk makan portion yang sedikit.

Saya tidak terlalu memberi tekanan tentang makanan yang saya makan. Saya hanya praktikan untuk menjaga portion sahaja. Sebab bab-bab nak memilih makanan apa yang nak dimakan ini agak susah sekarang. Jadi kita makan sahaja apa yang ada.

Ini contoh breakfast

Senaman? Saya masih lagi kejap bersenam, kejap tak bersenam. Susah juga sebenarnya nak ubah gaya hidup yang dah biasa duduk depan laptop tetiba kena membuat senaman hehehehe.

Saya baru mula semalam untuk mulakan senaman dengan skipping. Set yang saya buat untuk tiga hari pertama ialah 60 kali lompatan untuk setiap set. Saya buat lima set dengan setiap set saya akan rehat selama 30 saat. Jujur cakap, buat kali pertama semalam, saya tercungap-cungap betul. Punya dah lama tak jadi orang aktif. Kita slow-slow okay.

Hasil Minggu Kedua


Berat badan sama sahaja dari minggu lepas. la lebih baik daripada berat naik. hehehe

Road to be Active Blogger

 

Tajuk kali ini sebenarnya bagaikan anda semua hadir ke majlis motivasi sebenarnya. Hehe. Entah kenapa saya tertarik sebenarnya ingin menjadi blogger yang lebih aktif dan lebih bagus.
 
Perkara pertama yang saya nak ubah ialah dengan tidak menjadi silent-reader. Kecuali kalau saya betul-betul terdesak disebabkan mungkin saya agak begitu tidak memahami posting tersebut (Selalunya sebab saya macam sukar untuk memahami dan banyak mengelamun ketika scroll). Misi saya ialah, setiap kali saya blogwalking (terutama reading list saya), saya akan tinggalkan comment sebagai tanda penghargaan saya terhadap post mereka. Sweetkan saya? Haha.
 
Bukan soal sweet sebenarnya. Tetapi, saya lebih kepada nak berbual dalam bentuk asynchronous communication. Maksudnya saya meletakkan  komen, kemudian anda balas komen saya maka terjadilah komunikasi dua hala. Sengaja ingin memeriahkan lagi dunia blog. Lagi satu, sebab saya teringin pula nama saya ada dalam senarai top commentators anda bagi mereka yang mempunyai widget ini dalam blog. 
 
Perkara kedua yang saya nak ubah ialah, meningkatkan kekerapan saya menulis post. Saya perasan rata-rata blog yang hebat seperti SitiMerahJambu, Atiqah, Farhana..... dan sebagainya. Rata-rata akan membuat posting yang sangat kerap. Saya ada menganalisa archive blog mereka. Bayangkan dalam sebulan mereka mempunyai 61 posts. Kalau saya pakai ilmu Math saya, saya kira-kira purata posts dilakukan oleh mereka ini lebih kurang sehari 2 posts. Nampak macam sedikit sehari 2 posts. Tetapi bagi saya, sangat banyak sebab setiap posts mereka sangat panjang dan ia bukanlah sesuatu yang mudah bagi saya. Mungkin mudah buat otai blogger-blogger ini, sebab sudah kerap menulis, jadi bab-bab menulis blog ini senang sahaja buat mereka (Tetapi saya masih kagum dengan mereka).
 
Perkara ketiga yang saya nak ubah ialah, setiap kali kalau otak saya mendapat idea untuk menulis post. Saya akan terus tulis di mana-mana dan jadikan ia sebagai draft untuk saya catat. Dahulu saya malas, tetapi kini selepas melihat ramai otai-otai sebenarnya membuat post lebih daripada 2 setiap hari. Jadi saya perlu berubah mencontohi mereka yang lebih hebat ini. Sedikit sebanyak mungkin saya boleh berjaya mencapai Pageviews 1 Juta sebelum tahun 2021 berakhir. Hehe. Besar sungguh harapan saya. Kita lihat nanti bagaimana untuk tahun 2021 nanti,
 
Perkara keempat yang saya nak ubah ialah keberanian saya untuk share link blog saya di laman sosial. Saya sebenarnya agak tidak yakin untuk share link blog saya disebabkan saya takut kalau rakan-rakan saya semua gelakkan saya dan kata "blog ini tidak relevan dah buat masa sekarang, lebih baik buat video di youtube". Dekat sini sebenarnya saya akan mula tidak beberapa yakin. Tetapi kini, saya ingin mencuba sedaya upaya saya untuk sesekali share link di laman sosial saya.
 
Perkara kelima yang saya patut lebih berusaha lebih ialah, join giveaway anjuran para blogger. Bukan apa, saya selalu nampak tetapi selalu lupa nak join. Jadi kali ini saya akan cuba merajinkan diri untuk join giveaway anda semua. Semoga ada rezeki tercalon untuk menjadi pemenang, 
 
Perkara terakhir yang saya nak cuba capai ialah untuk membuat posting yang memberi manfaat kepada semua orang. Contohnya seperti post : BUKUGRADUAN , MOBILE DATA SEBAGAI HOTSPOT , Tentang perjalanan saya coding dan sebagainya. Untuk menjadi seorang yang memberi manfaat, saya kenalah bertukar menjadi seorang yang rajin mencari ilmu dan kongsikan kepada orang ramai.