Memaparkan catatan dengan label Food. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Food. Papar semua catatan

Review: Madu Kelulut Asli dari Urban Ecolife Agrofarm

 

Madu adalah makanan yang sering kita dengar mempunyai khasiat yang sangat tinggi. Selain itu, madu juga adalah penawar untuk penyakit dan ia merupakan salah satu inisiatif yang kita boleh lakukan untuk memiliki kesihantan yang baik, InsyaAllah.

Firman Allah SWT dalam al-Quran yang bermaksud:  

“Dari perut lebah itu keluarlah minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat, yang menyembuhkan bagi manusia.  Sesungguhnya pada  yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan.”  (Surah an-Nahl, ayat 69)

Siapa kat sini penggemar madu? Nadia kenal madu ni sebenarnya dari "cornflakes madu" (kuih raya favourite semua orang), bila kenal kuih raya ni, dari situ Nadia macam tertarik dengan madu. Namun, madu ni kita tahu ada original ada yang tidak. Waktu dulu, Nadia ingat madu ni semua asli, jadi kita ambil je yang mana-mana untuk kita amalkan setiap hari. Rupanya laaa ada yang asli dan bukan rupanya. Jadi untuk kita amalkan madu dalam kehidupan seharian kita mestilah kena menggunakan madu yang asli. Salah satunya ialah Madu Kelulut Asli dari Urban Ecolife Agrofarm.


 

Rasa madu kelulut ini manis dan sedikit masam. Paling Nadia suka ialah sebab teksturnya yang tidak terlalu pekat. Teksturnya cair (bukan cair macam air). Jadi macam bila makan tu, dia senang nak hadam. Masuk je sudu dalam mulut, settle terus.

 

 
 
Madu kelulut asli ni mempunyai khasiatnya tersendiri. Antaranya ialah:

  • Membantu melegakan masalah pernafasan
  • Membantu meningkatkan imunisasi badan
  • Membantu mengwal paras gula dalam darah
  • Membantu mencegah masalah pembuluh darah tersumbat
  • Membantu melegakan masalah cirit birit
  • Membantu mengatasi masalah sukar tidur
  • Membantu meningkatkan kesuburan badan
  • Dan banyak lagi khasiat yang telah diketahui umum

Cara Pengambilan Madu Kelulut Asli

1. Makan begitu sahaja

Amalkan dua kali (sudu) sehari. Guna kan sudu plastik


 2. Air suam

Ambil 1 sudu teh serbuk herba dengan 2 sudu madu kelulut asli. Kacau dan minum. (atau boleh je guna green tea, sebab Nadia guna green tea!)

 
3. Smoothie
Kisar 1 sudu serbuk herba dengan 1 cawan air dan beberapa ketul ais untuk membuat smoothie. Campurkan dengan madu kelulut asli.
 
atau
 
Kalau korang suka buat smoothie pisang ke, blueberry ke, korang boleh juga selitkan madu ni tau. So ada rasa manis manis dari madu gitu.
 
4. Overnight Oat
Bagi yang diet diet tu boleh try yang ni juga okay. Campurkan madu didalamnya

Nadia akan update lagi bagaimana Nadia makan madu ni selain daripada amalkan seperti makan begitu sahaja (bila malas memang ini je cara Nadia hehehee).

 
Sebelum Nadia akhiri post ini. Nadia nak beri sedikit penerangan mengenai Agrofarm:
Urban Ecolife Agrofarm merupakan sebahagian daripada YAYASAN PERMAKULTUR ECOLIFE (Protem). Mereka melopori bidang Regenarative Agriculture 4.0 yang berasaskan teknologi Aquponics ELIT dan Ecolife Integrated Technology. Selain itu, agrofarm bukan sahaja menjual madu atau produk produk kesihatan yang berunsurukan organik sahaja. Malah, mereka ini juga menjual barang-barangan pertanian, khususnya menghasilkan sayuran dan makanan dengan menggunakan kaedah pertanian modern. Bagi yang nak mulakan aktiviti pertanian di kawasan rumah tu, ha boleh jenguk jenguk laman sesawang yang tertera dibawah!

Untuk Maklumat Lanjut korang boleh layari:

REVIEW: FRUNCHIES COOKIES AND BERRY

 

Siapa penggemar makan makanan yang manis. Makan makanan yang manis terlalu kerap sebenarnya tak elok, sekali sekala boleh lah ye. Sebab kita kena kawal pemakanan kita supaya hidup makin sihat. Eh terceramah pula.

FRUNCHIES COOKIES AND BERRY ni merupakan jenama yang pernah viral dan sedang viral. Kiranya jenama ni popular juga lah. Buat penggemar mengikuti makanan makanan trending ni, Frunchies antara jenama yang trending. Frunchies ni sebenarnya ada banyak product makanan iaitu Cookies Berry, Berry Crunch dan Confeti Series (Limited Edition). Dan yang Nadia bakal review ni ialah Cookies Berry.



Ni apa yang Nadia dapat, tapi ni dah makan sikit tau hehehhe, Time tu tak boleh tahan sangat bila dah dapat jadi kita pun makan lah, hehe. Dalam dia ada cranberry tau. Tapi sebab dah bergoyang-goyang dengan abang DHL. Oleh itu, warna merahnya sudah hilang. Kalau korang selalu tengok seller yang jual frunchie ni selalunya korang akan nampak gambar promote seperti dibawah.


Cookies Berry by Frunchie ni sedap. Cookies dia rangup walaupun dah bersalut dengan coklat still makan tu boleh rasanya crunch crunch. Kuantiti cranberrynya agak sedikit seperti dalam gambar marketing. Coklatnya manis. Jadi macam kalau nak consume everyday tu macam tak sesuai. Makan sekali sekala should be okay. Once beli jangan terus balun habiskan. Nikmati satu persatu supaya lambat habis. Paling Nadia suka ialah Biskut dia sebenarnya. Sebab Biskut dia crunch sangat sangat! 

 

Korang dah rasa belum? 

Review : Chunky Peanut Butter Without Sugar

 
Korang apa khabar? Sihat? Nadia alhamdulillah sihat. Korang nak tahu tak Nadia dah 13 hari start jump rope! Dan ni semua sebab nak turunkan berat badan. Dan salah satu benda yang Nadia ubah ialah, NADIA BELI PEANUT BUTTER NO SUGAR!

Haritu Sale 11.11, korang beli apa? Hehe. Nadia beli satu product je. Iaitu CHUNCKY PEANUT BUTTER NO SUGAR.


Barangnya sangat exclusive. Nadia sebenarnya nak beli yang lagi satu tu, sebab normal takde box box. Tapi tak tahu macam mana boleh check out yang ni. Tapi kita okay je. 

Dalam kotak ni ada dua item, satu sudu kayu kecil dan satu lagi ialah peanut butter itu sendiri! 

Nampak tak exclusive nya barang ni hehehe. Memang best gila sebab dapat sudu special gitu. Jadi tak rugi lah beli sebab Nadia memang suka benda macam ni hehehe. 

Ni bentuk dia macam mana, Nadia beli Chunky sebab nadia suka dia crunchy crunchy gitu. Ada je jual yang smooth tapi Nadia suka yang ni jugak hehehe.

Bagaimana rasanya? SEDAP KE TANPA GULA?

SEDAP GILA!!! rasa dia secara jujur ya memang rasalah 100% kekacang! Nadia sangat suka. Dan makan dgn overnight oat sangat sedap. Pada korang yang suka makan peanut butter, time to change your peanut butter to no sugar!!!

Pada yang nak beli boleh beli dekat shopee - - > peanut butter


MAKAN-MAKAN : SEDAPNYA MAKANAN KOREA!

 


Haluuu people! Siapa sini suka makan ramen ? suka makan ayam pedas pedas ? Suka Makan Kimchi ? Kita geng!! Lately ni, Nadia layan kdrama Strong Woman Do Bong Soon. Setiap episod tu ada je lah nak tunjuk makanan. Sampai rasa macam  "EH AKU KENA MAKAN JUGA NI SAMBIL TENGOK K DRAMA". Bagi Nadia, kalau dalam kdrama bila time makan tu, memang teknik pengambaran drama ketika tu memang sengaja nak buat kita kebulur ye. Korang setuju tak ? hihi


 
Besar tak besar untuk korang gambar ni ? Saje bagi besar biar craving hehe.
 
 
 Haritu, Nadia dan kakak Nadia memang teringin sangat nak makan makanan korea. Tetapi, waktu tu CMCO pula. Jadi macam kita tak boleh lah nak pergi shopping mall jauh jauh. Search punya search mana-mana kedai yang ada jual makanan korea dekat dengan kawasan rumah, Alhamdulillah jumpalah satu kedai ni namanya GOT KIMCHI !
 
SENARAI BARANG YANG DIBELI  

Korean Friend Chicken Sauce

 Sos ni macam takyah susah susah nak tumis ke apa ke, just terus je guna untuk makan, kena panaskan dalam kuali letak cheese terus dan lepastu campurkan dengan ayam goreng. Kesilapan Nadia time masak ni ialah sos tu lebih sangat jadi dia macam kurang, tapi bila dah biar lama seram dekat ayam tu. Sedap!!! tak tipu.
 

Manna Seaweed Flakes

Ni bila makan dengan ramen ke, atau makan dengan ayam rasa best sebab macam ada rangup rangup gitu bila makan. Rasanya sama sahaja macam seaweed yang kita makan dengan sushi tu. 
 

Kimchi

Ni paling best lah, kimchi ni homemade tau. Maksudnya memang owner kedai tu yang buat makanan tu dan fresh! Kemduian kmchi ni memang yang paling sedap pernah nadia makan dekat mana-mana kedai!
 
Bagi siapa siapa yang tinggal area Jenjarom, boleh dapatkan makanan ni semua dekat GOT KIMCHI. Google je kat map ada je lokasi nya 
 
btw, Apa makanan Korea yang korang suka ?

 


Food: Mouthgasm Crunchy Nyummy

 

 
 
Waktu makanan sebegini viral, Nadia selalu macam "Hello, apa yang sedap sangat makan makanan macam ni ? Coklat je kot" [Judge teruk]. Tapi Nadia fikir macam ini ada sebab, sebabnya ialah Nadia bukan peminat orang yang makan coklat. Nadia sejenis orang yang kurang makan benda benda kunyah ni. Kerepek yang macam potato ke apa ke memang Nadia bukan sejenis begitu. Siapa macam Nadia angkat tangan sikit!!!

Macam satu hari tu Nadia tengok kawan Nadia baru jadi dropship untuk jenama Mouthgasm ni, Nadia rasa macam okaylah alang-alang apa kata Nadia cuba chocojar ni kan. Nak tahu juga apa yang sedap sangat, dan kenapa orang makan benda ni. Jadi kita pun beli.

Waktu pertama kali nampak, agak susah jugalah Nadia nak startkan kunyah pertama. Bukan sebab takut ke, atau macam tak berani nak mulakan benda baru kan. Tapi sebab Nadia memang sejenis yang agak kurang tertarik dengan coklat. Disebabkan kebiasaan macam ni, rasanya selepas seminggu Nadia beli barulah Nadia makan untuk suapan pertama. Lama kan ?

Dengan suapan pertama tu, maka berlaturan lah ke suapan kedua dan ketiga serta seterusnya sebab gabungan ni sangat sedap dan sesuai! Selalu kita makan cococrunch dengan susu kan. Tapi ni cococrunch dengan Mocha Chocolate geng! Jadi bila dia masuk kedalam mulut, amatlah nikmat serta memuaskan serta upmhh beli satu tidak cukup! Dan benda ni sebab Nadia beli satu je, maka Nadia macam berjimat makan tu sebab taknak terlepas nikmat yang sedap ni. Lagi satu Nadia memang akan macam "Eh enough Nadia, Dont eat benda manis tanpa memikirkan kesihatan di masa depan". So Nadia akan cuba pastikan Nadia makan sikit sikit , tak habiskan terus dalam masa dua hari ke.

Korang pernah makan chocojar jenama mana ? Ada tak nak yang nak cadangkan kat Nadia ? Atau mungkin korang juga penjual chocojar ? Kalau korang penjual chocojar boleh lah juga comment kat bawah details chocojar yang korang jual dan macam mana nak contact. Mana tahu Nadia boleh mencuba chocojar jenama lain dan beli melalui korang!.






Food Review : Lotus Biscoff Spread Crunchy!


Pertama sekali, Nadia bukan sejenis yang suka sangat makan roti spread ni sebab Nadia tak suka. Mungkin sebab Nadia hanya jumpa peanut, tak peanut strawberry so takde yang menawan hati. Tapi bila rasa Lotus Biscoff Crunchy ni! pergh Terus jatuh cinta! Sebab rasa dia sedap sangat sangat, tak terlalu manis ke, atau mcm kuat sangat ke rasa cinnamon dia tu. tapi dia macam rasa yang sangat sempurna!

Sebelum tu Nadia listkan ingredient dia

Original caramelised biscuts 65% (wheat flour, sugar, vegetable oils (palm oil from sustainable and certified plantations, rapeseed oil), candy sugar syrup, raising agent (sodium hydrogen carbonate), soya flour, salt, cinnamon), rapeseed oil, sugar, emulsifier (soya lecithin), acid (citric acid).


Okay mari Nadia cerita apa yang bestnya rasa dia ialah sebab utama adalah dia sangatlah crunchy. So macam makan tu tak rasa muak sebab crunchy dan sesuai juga makan dengan pancake. Cinnamon dia macam biasa tak terlalu strong bagi Nadia, mungkin sebab crunchy tu. Jadi kalau korang nak beli, beli lah yang crunchy sebab makan roti macam ada feel feel kerangupan gitu.

So kat sini Nadia share okay link Nadia beli Lotus Biscoff ni!. So syedap!




Korang pernah rasa tak ? Share kit