Langkau ke kandungan utama

Tutorial 3: Cara Letak CBOX di Blog



 Assalamualaikum & Hi semua!

Hari ini Nadia nak tunaikan soalan yang dituju oleh rakan blogger iaitu tutorial letak cbox. Cbox ni bagi Nadia penting juga untuk blog sebab kadang kadang ada cbox ni mudahkan lah kita nak tukar link, boleh lah kunjung mengunjung ke blog lain gitu ! Jadi tanpa melengahkan masa, Mari kita mula!


Tutorial Buat CBOX:

1. Pergi ke CBOX, bagi yang tiada account sila sign up ya!

2. Tekan MyCboxes dan create new cbox.

3. Isi Maklumat di Form (Cbox name, website, theme) dan tekan Create my Cbox!

Tekan MyCboxes dan Create New Cbox


Isi maklumt dan tekan button

4.  Tekan Look  & Feel dan tekan layout untuk korang ubah beberapa perkara seperti bahasa, atau chat baru nak berada diatas atau bawah. 

5. Tekan theme untuk ubah colour ikut kesukaan dan citarasa masing masing

6. Lepas dah siap kesemua design boleh tekan publish (sebelah look & feel). Copy code yang disediakan dan paste di sidebar anda, (Kat sini dia ada bagi cara cara letak di blog)


Copy Code Disediakan. Pilih inline tau supaya mudah faham codenya

P/s: Dekat code tu ada width dengan height. Yang ni kena cuba dekat sidebar korang semua saiz apa yang sesuai. main main je ubah sampai sesuai. Just ubah nombor je. Macam 100% ubah je 350 or anything okay !


Selamat Mencuba! Nadia Harap Nadia membantu okay :)

p/s: any soalan boleh tanya ye dan kalau tutorial ini membantu pun jangan lupa comment!

Pada siapa yang menggunakan tutorial blog dari Nadia, diminta untuk credit ya! Boleh lihat di Cara Untuk Letak Credit 


Ulasan

  1. tq for the tutorial !tapi macam mana nk buat nama tu dduk dekat sebelah msj sebab sye buat dia jadi nama then mesej kat bawah nama tu , satu lagi warna nama dengan msj sama je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi! Awak boleh pergi ke look & feel >> theme. Dekat theme sila pilih theme compact dan bermain semula dengan color yang awak nak ya!

      Padam
  2. yeay!! thank you Nadia! Far dah letak dah Cbox dekat blog hehe. btw, tengok profile google Nadia tadi. Serious ke dari tpg,selangor???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi ! Yey akhirnya dah letak senang nak tukar tukar link. Yups ye Nadia dari situ. Kita sama tempat ?

      Padam
  3. i can keep this as a reminder just in case i forgot. haha tq

    BalasPadam

Catat Ulasan

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.