Selamat Tinggal Kucing | It's Hard To Say Goodbye


Dah hampir setahun membela kesemua kucing ini (5 ekor kucing), terpaksa juga lepaskan sebab dah tak mampu nak bela banyak-banyak. Nak bagi makanan sebenarnya tiada masalah, tetapi yang susah apabila nak uruskan najis mereka. Kucing-kucing ini semua bukan kucing indoor, kesemuanya outdoor, tetapi outdoor. Kesemua kucing - kucing selalu berada di depan rumah sahaja (halaman rumah saya muat dua kereta) dan kesemua kucing ini tak pernah keluar daripada pagar besar rumah.

Tengoklah gambar di atas, kucing - kucing ini semua selaIu duduk depan pintu rumah. Setiap kali buka pintu terus boleh nampak mereka. Seminggu lebih juga saya nak sedarkan diri bahawa kucing-kucing dah tiada. Pada asalnya saya hanya bela dua ekor kucing jalanan yang tiba-tiba muncul depan rumah. Kedua - dua kucing waktu itu masih kecil lagi. Seekor warna hitam dan seekor lagi belang kelabu dan hitam. Yang hitam sihat dan yang lagi seekor pula buta. Dalam seminggu, yang buta mati sebab kena langgar, jadi tinggal lah yang hitam.

Kami sekeluarga jagalah dengan bagi makanan, sediakan pasir untuk kucing ini membuang. Kemudian, apabila masuk musim mengawan, kucing hitam kami bunting. Maka lahirlah empat ekor anak kucing. Kami tak terfikir nak mandulkan sebab ikutkan kucing hitam waktu itu masih kelihatan muda. Tapi apakan daya kucing betina kawasan rumah kami limited edition.


Dalam banyak-banyak kucing yang ini yang paling manja. Dia nampak saya, dia akan terus datang menghampiri saya dan minta dibelai. Kalau saya buka pintu, dia akan cepat-cepat panjat pagar lepastu Iompat kepada saya. Tetapi sekarang tiada lagi dah (menangis).

Tetapi makin lama makin kerap pula kucing jalanan datang ke rumah kami sehingga kami tak perasan najis mereka penuh dekat longkang belakang rumah yang memisahkan dua buah rumah. Lepastu musim mengawan kali kedua, ah sudah kucing hitam mengandung buat kaIi kedua! Salah kami juga, sebab tak mandulkan dan sebab abah dah makin berumur, dia dah mula sensetif dengan bulu kucing. Jadi kami nekad nak hantar kucing ke tempat yang selamat iaitu di Pusat Jagaan Kucing Terbiar. Saya ada baca, kucing liar yang dekat luar sana semua berpunca daripada kucing jinak yang dibuang oleh tuannya. Jadi jangan buang sesuka hati tau.

Bagaimana Saya Menghantar Kucing-kucing saya ke Pusat Jagaan Kucing Terbiar?

Saya buat sedikit kajian. Sebenarnya, kita ada dua kaedah untuk berhenti membela kucing iaitu sama ada kita buat iklan untuk tarik perhatian orang yang sudi bela atau menghantar pusat jagaan kucing. Kami pilih solusi yang kedua iaitu menghantar ke pusat jagaan kucing. Agak sukar sebenarnya nak mencari pusat jagaan kucing kerana ada sesetengah pusat jagaan kucing yang tutup disebabkan pandemik. Namun, Alhamdulillah dapat juga iaitu Pusat Kawalan dan Penjagaan Khas Kucing Terbiar/Jalanan. Seekor kucing dikenakan bayaran RM50.00.

Cabaran seterusnya, waktu-waktu pandemik ini kita tidak dibenarkan untuk merentas daerah ataupun negeri. Setiap masalah boleh diselesaikan. Kita sekarang sudah ada servis teksi kucing. Syukur, Allah permudahkan, servis teksi kucing ini sangat bagus. Pemandunya sangat bagus dan baik dan hensem (eh tiba). Dari kawasan saya, Telok Panglima Garang ke Setapak, Kosnya berjumlah RM 110.00. Lebih kuranglah dengan guna mana - mana servis penghantaran barang begini. Bagi mana-mana pihak yang ingin menggunakan perkhidmatan teksi kucing boleh WhatsApp Taxi Pet.

Healthy Life Week 2: Misi Menurunkan Berat Badan

 

Alhamdulillah, saya masih bersemangat lagi untuk meneruskan perjugangan #DietbyNadiaJay (tiba-tiba ada hashtag) haha. 

Untuk minggu kedua agak mencabar, sebab kita menyambut Hari Raya Aidiladha. Makanan raya adalah makan paling sedap untuk setiap tahun. Kemudian, makanan ni juga dikira sangat rare untuk ada pada bulan lain. Memang rasa nak melantak. Tetapi demi memastikan misi diet kali ini tidak musnah. Saya berusaha juga untuk memastikan saya menjaga portion. Seperti biasa "berhenti makan sebelum kenyang". Alhamdulillah, berjaya juga saya kawal nafsu untuk makan portion yang sedikit.

Saya tidak terlalu memberi tekanan tentang makanan yang saya makan. Saya hanya praktikan untuk menjaga portion sahaja. Sebab bab-bab nak memilih makanan apa yang nak dimakan ini agak susah sekarang. Jadi kita makan sahaja apa yang ada.

Ini contoh breakfast

Senaman? Saya masih lagi kejap bersenam, kejap tak bersenam. Susah juga sebenarnya nak ubah gaya hidup yang dah biasa duduk depan laptop tetiba kena membuat senaman hehehehe.

Saya baru mula semalam untuk mulakan senaman dengan skipping. Set yang saya buat untuk tiga hari pertama ialah 60 kali lompatan untuk setiap set. Saya buat lima set dengan setiap set saya akan rehat selama 30 saat. Jujur cakap, buat kali pertama semalam, saya tercungap-cungap betul. Punya dah lama tak jadi orang aktif. Kita slow-slow okay.

Hasil Minggu Kedua


Berat badan sama sahaja dari minggu lepas. la lebih baik daripada berat naik. hehehe

Road to be Active Blogger

 

Tajuk kali ini sebenarnya bagaikan anda semua hadir ke majlis motivasi sebenarnya. Hehe. Entah kenapa saya tertarik sebenarnya ingin menjadi blogger yang lebih aktif dan lebih bagus.
 
Perkara pertama yang saya nak ubah ialah dengan tidak menjadi silent-reader. Kecuali kalau saya betul-betul terdesak disebabkan mungkin saya agak begitu tidak memahami posting tersebut (Selalunya sebab saya macam sukar untuk memahami dan banyak mengelamun ketika scroll). Misi saya ialah, setiap kali saya blogwalking (terutama reading list saya), saya akan tinggalkan comment sebagai tanda penghargaan saya terhadap post mereka. Sweetkan saya? Haha.
 
Bukan soal sweet sebenarnya. Tetapi, saya lebih kepada nak berbual dalam bentuk asynchronous communication. Maksudnya saya meletakkan  komen, kemudian anda balas komen saya maka terjadilah komunikasi dua hala. Sengaja ingin memeriahkan lagi dunia blog. Lagi satu, sebab saya teringin pula nama saya ada dalam senarai top commentators anda bagi mereka yang mempunyai widget ini dalam blog. 
 
Perkara kedua yang saya nak ubah ialah, meningkatkan kekerapan saya menulis post. Saya perasan rata-rata blog yang hebat seperti SitiMerahJambu, Atiqah, Farhana..... dan sebagainya. Rata-rata akan membuat posting yang sangat kerap. Saya ada menganalisa archive blog mereka. Bayangkan dalam sebulan mereka mempunyai 61 posts. Kalau saya pakai ilmu Math saya, saya kira-kira purata posts dilakukan oleh mereka ini lebih kurang sehari 2 posts. Nampak macam sedikit sehari 2 posts. Tetapi bagi saya, sangat banyak sebab setiap posts mereka sangat panjang dan ia bukanlah sesuatu yang mudah bagi saya. Mungkin mudah buat otai blogger-blogger ini, sebab sudah kerap menulis, jadi bab-bab menulis blog ini senang sahaja buat mereka (Tetapi saya masih kagum dengan mereka).
 
Perkara ketiga yang saya nak ubah ialah, setiap kali kalau otak saya mendapat idea untuk menulis post. Saya akan terus tulis di mana-mana dan jadikan ia sebagai draft untuk saya catat. Dahulu saya malas, tetapi kini selepas melihat ramai otai-otai sebenarnya membuat post lebih daripada 2 setiap hari. Jadi saya perlu berubah mencontohi mereka yang lebih hebat ini. Sedikit sebanyak mungkin saya boleh berjaya mencapai Pageviews 1 Juta sebelum tahun 2021 berakhir. Hehe. Besar sungguh harapan saya. Kita lihat nanti bagaimana untuk tahun 2021 nanti,
 
Perkara keempat yang saya nak ubah ialah keberanian saya untuk share link blog saya di laman sosial. Saya sebenarnya agak tidak yakin untuk share link blog saya disebabkan saya takut kalau rakan-rakan saya semua gelakkan saya dan kata "blog ini tidak relevan dah buat masa sekarang, lebih baik buat video di youtube". Dekat sini sebenarnya saya akan mula tidak beberapa yakin. Tetapi kini, saya ingin mencuba sedaya upaya saya untuk sesekali share link di laman sosial saya.
 
Perkara kelima yang saya patut lebih berusaha lebih ialah, join giveaway anjuran para blogger. Bukan apa, saya selalu nampak tetapi selalu lupa nak join. Jadi kali ini saya akan cuba merajinkan diri untuk join giveaway anda semua. Semoga ada rezeki tercalon untuk menjadi pemenang, 
 
Perkara terakhir yang saya nak cuba capai ialah untuk membuat posting yang memberi manfaat kepada semua orang. Contohnya seperti post : BUKUGRADUAN , MOBILE DATA SEBAGAI HOTSPOT , Tentang perjalanan saya coding dan sebagainya. Untuk menjadi seorang yang memberi manfaat, saya kenalah bertukar menjadi seorang yang rajin mencari ilmu dan kongsikan kepada orang ramai.

Healthy Life Week 1: Misi Menurunkan Berat Badan

 

Siapa ingat lagi post lama saya mengenai Misi Diet Bermula Sekarang? Tetapi sayang, seperti yang kita tahu perempuan ini sifatnya asyik berkata "Nak kurus, nak kurus. nak kurus" beribu kali, tetapi lihatlah, saya masih tidak lagi diet. Diet saya turun naik turun naik. Lagi-lagi musim sekarang bila stress, saya melepaskannya dengan menikmati makanan yang sedap-sedap. Kenikmatan itulah sebenarnya yang boleh buat saya rasa bahagia.


Ramai juga sebenarnya memberi kata-kata semangat kepada saya supaya terus berusaha dengan misi diet ini. Tetapi saya minta maaf semua, saya tewas dibuai makanan-makanan yang sangat enak. Disertakan juga tekanan perasaan yang tidak dapat dielakkan. Apa-apapun terima kasih atas nasihat yang diberi. Saya catat dan simpan. 

Kalau dulu (sebelum kita semua berkurung di rumah), saya ada kawan-kawan untuk bergelak-gelak. Boleh pergi ke taman untuk melihat kehijauan. Tetapi kini, dah lah satu-satunya anak yang tinggal di rumah bersama ibu bapa ini agak pressure. Bukan apa, saya anak bongsu, jadi ibu bapa sudah berumur. Kita nak ada vibe sama umur atau sama tenaga dengan kita. huhu. Semoga cepat-cepat lah Covid ini berakhir. Kalian semua jangan lupa untuk pergi vaccine appointment.

Kenapa Saya Nak Diet?

Hasrat nak diet ini sentiasa berada di minda, lagi-lagi bila bersama kawan-kawan yang rata-ratanya kurus dan tiada lemak berlebihan. Kedua, sejak berat badan saya bertambah, saya tidak lagi yakin untuk bergambar kerana saya merasakan setiap angle saya posing kesemuanya menunjuk lemak-lemak berlebihan yang saya miliki. Perkara ketiga yang membuatkan saya bertambah nekad apabila saya melihat diri saya di cermin. Demi menambah keyakinan dalam diri ini, saya perlu diet!

Minggu Pertama

Minggu pertama sudah pastinya ibarat minggu pengenalan buat saya. Misi saya kali ini ialah saya tidak mahu mengamalkan diet yang stress. Saya nak enjoy sepanjang program diet Sdn Bhd ini berlangsung.

Perkara pertama yang saya buat ialah dengan mendownload weight tracker untuk saya lihat graf berat badan saya menurun (saya akan tunjuk screenshot hasiI diet satu minggu).

Apa yang saya berlatih pada minggu pertama ini ialah mengawaI portion makanan. Selalu saya makan tiga senduk nasi setiap hidangan, kini saya hanya makan satu senduk nasi. Kedua, saya belajar untuk sedarkan diri yang saya makan bukan untuk ikut hawa nafsu, bahasa lebih mudah, saya perlu hentikan sikap saya yang suka tambah makanan tanpa berfikir bahawa tindakan saya ini berlandaskan nafsu semata-mata. Beringatlah "berhenti makan sebelum kenyang".

Menu sarapan saya sedikit berubah,roti whole meal + telur rebus. Kadang-kadang telur rebus + salad.

Seterusnya, saya akan memastikan saya minum air masak secukupnya, sekurang-kurangnya 2 Liter sehari.

Senaman? untuk minggu pertama, saya tidak mulakan lagi sebarang senaman.

HasiI Minggu Pertama

Alhamdulillah kalau ikutkan penimbang berat saya dah turun 1.6kg. Saya nak capai dahulu 60kg.

Journal: FYP-DevLog 010: Coding DevLog-006

Minggu ni minggu yang agak sukar sedikit untuk saya meneruskan perjuangan coding ini. Banyak faktor yang menggangu. Pertama adalah drama melayu yang bertajuk Jodoh-Jodoh Anissa. Kedua, minggu vaksin, Ketiga adalah kerana kemalasan untuk meneruskan perjuangan Final Year Project (FYP) ini. Tetapi demi membina sebuah portfolio buat masa depan, akan saya teruskan juga perjuangan FYP ini.

 Isnin - 12/7/2021

Setelah menilai beberapa UI design melalui dribbble dan beberapa laman sesawang yang mempunyai design UI yang sangat bagus, ada beberapa perubahan yang saya nak ubah terhadap UI untuk Tax Exemption Web yang saya sedang usahakan.

Perubahan yang saya ingin lakukan ialah:

1. Menukarkan kedudukan percentage progress bar berada di bawah tajuk setiap bahagian borang (terinspirasi dengan borang shoppe affiliate program). 

2. Menukar warna projek ini kepada warna bertemakan stakeholders iaitu merah, hijau, dan hitam. 

 

Selasa - 13/7/2021

Selesai design front end, gerak kerja diteruskan dengan bahagian back end. Kali ini mahu re-design sekali lagi database yang bersesuaian dengan apa yang telah dibincang bersama stakeholders tempoh hari.

 

RABU - 14/7/2021

Idea mencurah hanya ada pada minda saya sahaja. Saya tewas untuk duduk depan laptop sebab nervous untuk pergi cucuk vaksin. Selepas vaksin, tangan lenguh, jadi saya hanya tidur.

 

Khamis - 15/7/2021

Flow Frontend saya dah berjaya untuk user upload lebih daripada satu receipt. Tetapi saya ada beberapa problem dengan design UI nya yang agak serabut buat masa kini. Struggle juga bab bab nak mendesign ni. Padahal saya hanya nak buat  table tetapi sebab ada beberapa data saya nak sertakan dalam table ini, dia agak mengacau process design saya.


Jumaat - 16/7/2021

Fuh akhirnya berjaya juga menyelesaikan masalah yang saya hadapi selama tiga hari untuk menyimpan mutiple file di database. Kesalahan saya adalah kerana naming saya tidak mengikut syarat array iaitu -> filename[]. Kotak array tu penting. Design front-end makin okay. Hanya perlu tambah calculation sahaja nak bagi tahu user berapa total derma yang telah dia update.

 Kesimpulan

Kesimpulan untuk minggu ini sebenarnya saya masih mencari waktu bila sesuai untuk saya buat kerja. Keadaan tangan lenguh sebab vaksin pun menjadi punca saya tidak mahu coding. Agak tidak selesa apabila coding sambil menahan sakit di tangan. Sejujurnya, saya agak tiada mood untuk minggu ini, saya kalau boleh nak matikan phone dan berlari jauh dari semua orang. haha


 

Thank You for 20K Pageviews

Sangat excited sebenarnya bila blog nadiajamhari ini mampu untuk mencapai 20k pageviews dalam masa yang sangat singkat. 

Sewaktu blog ini mencapai pageviews 10k, ia mengambil masa daripada tahun 2018 sehingga tahun 2021 (3 tahun). Untuk mencapai 20k pageviews kali ini mengambil masa 5 bulan iaitu daripada bulan Mac hingga Julai. Tak sangka dalam masa 5 bulan boleh dapat 20k pageviews.

 

Sangat berharap blog ini semakin lama akan semakin menambah pengungjung yang datang. Saya sangat mengalu-alukan kawan-kawan baru dalam dunia blogger ini. Boleh berkenalan, boleh berkongsi pendapat, boleh bertukar-tukar cita rasa dan sebagainya.

Secara jujurnya, banyak perubahan yang saya lakukan sejak tahun 2018 sewaktu saya mengambil keputusan untuk kembali ke dunia blogger setelah bertahun-tahun berhenti. Banyak juga saya pelajari daripada blogger-blogger terhebat bagaimana mereka kekal stabil dalam dunia blogger ini.

 Salah satunya yang saya perasan, para blogger lama ini mesti mempunyai posting setiap hari. Dan dalam masa sehari mereka tidak akan post sekali, lebih dari sekali. Banyak persoalan muncul dalam diri. 

1. Berapa lama masa yang diambil untuk setiap penulis blog ini menulis satu posting?

2. Adakah blog-blog ini sebenarnya mempunyai lebih daripada 1 penulis?

3. Bilakah mereka merangka semua posting mereka?

4. Adakah mereka mempunyai planner setiap bulan posting apa yang mereka akan publish pada 30 hari akan datang?

Rata-rata mereka bukannya menulis post yang pendek-pendek. Kesemuanya panjang-panjang belaka. Buat insan yang sudah lama dalam dunia blogger mungkin boleh jawab 4 soalan yang bermain dalam fikiran saya dalam ruangan komen ini. Terima kasih daun keladi buat mereka yang sudi berkongsi.

Akhir kata, saya harap saya akan meneruskan dunia blogging ini.

Selesai Vaksin Sinovac Dos Pertama | Side Effect Sinovac

 

 
Alhamdulillah, syukur selesai vaksin dos pertama. Saya dapat vaksin sinovac. Nervous juga sebenarnya bila dapat notifikasi daripada mysejantera untuk temu janji vaksin.

Saya dapat agak yang saya pasti akan menangis untuk sesi cucuk vaksin ini. Sebagai pengetahuan anda semua, ketika kementerian kesihatan menyuruh rakyat Malaysia mendaftarkan vaksin di mysejahtera, saya sendiri mengambil masa dua minggu untuk membuat keputusan untuk mendaftar. Bukan kerana saya antivaksin, akan tetapi disebabkan saya nak double confirm bahawa kaedah untuk saya ambil vaksin hanyalah dengan suntikan. Tiada alternatif lain seperti, ubat telan dan sebagainya. Saya siap tanya rakan-rakan saya yang mengambil jurusan bidang perubatan untuk memastikan hanya suntikan sahaja kaedah untuk ambil vaksin (punyalah nak mengelak sebab takut jarum).
 
Jadi, ada beberapa perkara yang saya sediakan untuk sorokkan tangisan saya ketika hari kejadian.


Kebetulan ada beli contact lense untuk digunakan buat sesi workout, Jadi outfit saya ketika hari kejadian adalah knitwear + inner yang dipontong lengannya + kacamata hitam. Hero saya pada hari kejadian ini ialah kacamata hitam.

Sejujurnya, saya memang takutkan jarum. Lagi-lagi setelah sekian lama saya tidak pernah kena suntikan. Kali terakhir saya kena suntikan adalah waktu demam denggi. Kemudian, ini adalah kali pertama saya berurusan untuk mendapatkan suntikan tanpa ibu bapa. Yang teman saya ketika itu adalah beg saya sahaja.

Terima kasih juga kepada Doktor tukang cucuk dan juga para sukarelawan yang tolong tenangkan saya. Jutaan terima kasih juga buat kacamata hitam saya yang tolong semburyikan airmata saya. Kalau tidak, memang malulah saya. 
 
Pakai jacket adalah pilihan paling tepat, kerana ketikan sesi suntikan itu, saya hanya mampu menangis dan memeluk beg saya sehingga selesai. Jadi, doktor tersebutlah yang selak jacket saya dan betulkan kembali jacket saya. HAHA.

Buat mereka yang takut boleh pakai macam saya. Outfit acah-acah cool, tetapi sebenanya menangis teresak-esak.


Lokasi PPV saya adalah Mahsa Universiti, Bandar Saujana Putra. Saya sangat sukakan prosedur mereka. Proses dimulakan dengan mengisi borang terlebih dahulu, kemudian ke bahagian semak kad pengenalan, kemudian sesi consultant  bersama Doktor dan tempat menunggu untuk ke kawasan suntikan. Proses vaksin saya daripada awal hingga lah selesai adalah selama 30 minit. Saya rasa lama tu sebab saya menangis hehehehe.
 
Kesan Sampingan
Alhamdulillah, saya hanya lenguh tangan yang kena suntikan. Demam ke, pening kepala ke dan sebagainya saya tak kena.

Saya doakan semoga segala urusan anda semua untuk vaksin dipermudankan. Semoga Malaysia sembuh daripada Covid.


Review: Drama Jodoh-Jodoh Annisa

Review: Drama Jodoh-Jodoh Annisa

Tajuk: Jodoh-Jodoh Annisa.

Jumlah Episod: 100.

Pengarah: Mohamad Riza Baharuddin.

Pelakon: Izara Aishah, Dato'Aaron Aziz, Dato' Fizz Fairuz, Amar Bahrin dan lain-lain.

Tahun Terbitan: 2019

Sinopsis:

Mengisahkan tentang Annisa yang mencari jodohnya yang terdiri daripada lima lelaki di dalam poster tersebut. Namun dalam Annisa mencari jodohnya, banyak liku-liku yang Annisa tempuhi sehingga dia menemui jodohnya.

Drama yang berjumlah 100 episod ini sangat menarik untuk ditonton. Walaupun secara jujur, pendapat peribadi saya menyatakan tajuk drama ini agak tidak sesuai dengan jalan cerita drama ini. Tapi saya faham takkan lah kita nak letak tajuk "Kisah Kehidupan Annisa yang Berliku", dah tak "catchy" dan terlalu panjang.

Fokus post kali ini saya mahu memberitahu kepada para pembaca sebab-sebab anda perlu menonton drama Jodoh-Jodoh Annisa ini.

Banyak faktor yang menarik dalam drama ini yang membuatkan saya sendiri tidak boleh move on sehingga sekarang. Malah, selepas tamat 100 episod, saya sendiri asyik terkenang drama ini sebelum tidur. Hebatkan drama ini ?

1. Jalan Cerita

Drama ini jalan ceritanya penuh dengan plot twist. Dah nama pun 100 episod, jadi elemen plot twist amat penting untuk memastikan cerita ini sesuai untuk dilaksanakan sebanyak 100 episod. Plot twist  dalam cerita ini adalah pelbagai, ia merangkumi hal-hal kekeluargaan, hal percintaan dan juga hal-hal pekerjaan terutama dalam bisnes. Selain itu, jalan cerita dalam drama ini sedikit banyak dia tidak terlalu mengarut atau sesuatu yang terlalu mustahil untuk berlaku.

Perkara yang menarik dalam drama ini adalah mereka mengetengahkan konsep pekerjaan haram ataupun dalam cerita ini lebih dikenalkan sebagai "underbelly", mafia, gengster, penjualan organ, penyeludupan dadah dan seangkatan dengannya.

2. Perwatakan

Perwatakan yang paling berkesan dalam cerita ini adalah "penyayang". Kasih sayang atara sahabat, kasih sayang antara keluarga dan juga kasih sayang percintaan dalam drama ini sangat power

Sehinggakan saya sendiri dapat rasa perasaan sayang yang dilakonkan oleh setiap pelakon dalam drama ini. Gembiranya mereka apabila keluarga itu bahagia dan sedihnya apabila berlaku kehilangan semuanya dapat dirasa dalam drama ini. Bila masuk sahaja bahagian sedih, memang saya turut menangis sekali :(.

Perwatakan kedua ialah sifat keperempuanan dalam drama ini. Bagi pendapat saya, hebatnya penulis skrip ini memastikan setiap wanita yang ada dalam drama ni ada sifat natural yang setiap wanita miliki. Sebagai contoh, hebat mana pun seseorang perempuan itu, kalau ada sesuatu perkara yang menyentuh emosi mereka, terus boleh jadi singa, atau membuat keputusan melulu tanpa berfikir terlebih dahulu. Apabila wujundnya perwatakan begini, ia membuatkan para penonton ini rasa bersama. Makna kata lain, kita akan lebih mendalami drama ini. Selain itu, yang menariknya adalah perwatakan ini ada pada setiap pelakon perempuan, tidak kira umur berapa pun, dan walaupun hanyalah pelakon tambahan masih juga ada sifat ini.

3. Pengajaran

Banyak pengajaran yang kita boleh dapat melalui drama ini. Salah satunya, perasaan tamak sebenarnya boleh membunuh segala perkara, Boleh menghancurkan hubungan yang harmoni. Boleh menyebabkan kehilangan banyak perkara. Dalam drama ini, kita boleh lihat bagaimana sifat tamak itu sebenarnya boleh meragut segalanya yang lebih bermakna dalam hidup kata. Kita mungkin dapat wang dan harta, tetapi kita mungkin akan kehilangan keluarga yang lebih berharga.

Selain itu, orang-orang yang terlibat dengan underbelly ini sebenarnya berani. Tetapi keberanian mereka ini disalurkan kepada perkara yang salah. Mereka ini berani kerana penglibatan dalam underbelly sebenarnya mempunyai risiko yang tinggi dengan pulangan yang tinggi. Konsep dia macam investment. "High risk, high return. Low risk, low return". Orang yang libatkan diri dalam agenda ini berani mahu menanggung banyak risiko. Kata orang apabila kita masuk dalam dunia gelap, mungkin sukar untuk kita keluar dari dunia tersebut. Apa-apa pun kita minta dijauhkan diri daripada dunia-dunia seperti ini.

4. Para Pelakon

Para pelakon dalam cerita ini kesemuanya adalah hebat-hebat dan bukan calang-calang. Kita ada Izara Aishah, Aaron Aziz, Amar Baharin, Shah Iskandar, Fizz Fairuz, Rosnah Johari, Adam Corrie dan sebagainya. Boleh rujuk : Jodoh-Jodoh Annisa - Wikipedia.

5. Muzik Latar Belakang

Pemilihan muzik latar belakang dalam cerita ini sangat  memberi sentuhan dan kesan buat para penonton. Terutama sekali, apabila berlakunya bahagian sedih dalam cerita ini. Jadi apabila lagu untuk babak sedih ini dipasang, secara tidak langsung mengalir air mata saya. 

Oleh itu,  "Adi Priyo - Aku Cinta Mati" telah menjadi lagu kegemaran saya selepas menonton 100 episod drama. Malah saya menulis post ini sambil mendengar lagu AKU CINTA MATI. 

6. Pergerakkan Kamera

Ini pun menyebabkan emosi yang dibawa oleh setiap pelakon sampai ke jiwa para penonton. Lagi-lagi apabila ada beberapa pergerakkan kamera yang menunjukkan point of view seseorang terhadap seseoarang. Ketika ini kita boleh lihat perasaan seseorang itu terhadap orang yang dia sedang lihat. Kita boleh rasa betapa besarnya cinta dia terhadap orang yang di sedang lihat.

 

Pendapat Peribadi (Sesuai untuk mereka yang telah menonton) [Spoil Alert]

Pendapat peribadi yang ingin saya kongsikan adalah wira sebenar dalam drama ini. Wira sebenar dalam drama ini adalah Puan Khatijah yang dilakonkan oleh Norliza Abdullah. Mengapa saya katakan bahawa Puan Khatijah adalah wira sebenar?

Pertama, tiada siapa pun tahu gerak geri Puan Khatijah menyimpan rahsia Tuan Azhar yang dilakokan oleh Hilal Azman. Malah, orang ramai (orang yang mencari rahsia Tuan Azhar) ini tahu bahawa Puan Khatijah tahu banyak perkara di saat-saat Puan Khatijah menghembus nafas terakhir. 

Kedua, Puan Khatijah sendiri yang menyelamatkan Rykarl yang dilakonkan oleh Dato' Fizz Fairuz. Selain itu, Puan Khatijah ini sendiri juga yang tahu banyak maklumat mana Rita (Isteri Rykarl) yang dilakokan oleh Shiqin Kamal. 

Ketiga, Puan Khatijah mempunyai banyak-banyak mata yang sangat hebat. Malah, sekelip mata sahaja Puan Khatijah boleh menyuruh orang-orang beliau untuk menyembunyikan peti yang penuh rahsia yang disorok oleh Tuan Azhar ketika Tuan Azhar masih lagi hidup.

Pendapat kedua yang saya nak kongsikan adalah, bahagian paling sedih adalah ketika Annisa yang dilakonkan oleh Izara Aishah bercerai dengan Syafiq yang dilakokan oleh Shah Iskandar. Waktu masuknya babak ini, kita dapat rasakan luluhnya hati seorang wanita apabila memilih untuk bercerai sebagai jalan penyelesaian. Babak ini bertambah sedih apabila Annisa gugur dan Syafiq tidak mengetahui hal ini. Malah ibu Annisa, Puan Hayati yang dilakonkan oleh Rosnah Johati pun tidak tahu mengenai keguguran ini.

Pendapat ketiga ialah sebenarnya saya menyangka jodoh Annisa ialah Nizam yang dilakokan oleh Dato' Aaron Aziz. Tetapi malangnya, tidak. Jodoh Annisa bukan dengan Nizam tetapi dengan orang lain (sila tonton untuk tahu siapa, hehehe). Kenapa saya sangkakan Nizam? Kerana ada satu babak tu, Annisa ada berkata sesuatu yang memberi tahu dia bersetuju untuk ibunya, Puan Hayati untuk berkahwin dengan Hatta yang dilakokan oleh Shah Rezza, merupakan seorang jenayah dalam drama ini. Jadi saya menyangka Annisa akan menerima Nizam yang juga terlibat dalam jenayah underbelly ini.

Menukar Cara Penulisan Blog

 

 
Baru-baru ini saya terbaca post daripada blog atiqahnajihah.com yang bercerita mengenai AdSense dan Nombor Pengenalan Peribadi (PIN). Post yang sangat menarik dan banyak isi yang bagus untuk kita ambil dan jadikan inpirasi. Terima kasih buat Atiqah Najihah membuat posting yang sangat berguna untuk para blogger yang masih baru di dunia blogger ini.
 
Apabila baca posting daripada Atiqah ini, perkara pertama yang saya nak tukar dari segi penulisan blog ini ialah dengan menggantikan Nadia sebagai kata ganti nama diri kepada "saya". Sebenarnya, saya dah lama berfikir mahu menukarkan penggunaan Nadia kepada saya. Bila fikir balik, kadang-kadang rasa janggal juga menulis Nadia, Nadia dan Nadia setiap masa.
 
Kedua, saya tertarik dengan komen saudari Farhana Jafri (Salah satu blogger yang saya suka) di posting Atiqah ini iaitu mengenai penulisan menggunakan bahasa melayu yang betul. Jadi perubahan seterusnya ialah dengan menambah baik lagi penulisan dalam blog ini menggunakan bahasa melayu yang lebih teratur. Jadi apabila para pembaca menukar bahasa blog ini kepada bahasa lain akan lebih teratur. Oleh itu, pembaca tersebut akan mudah memahami posting dalam blog ini.
 
 
Ketiga, menukarkan tetapan blog ini kepada blog berbahasa melayu. Hal ini kerana, saya perlu memastikan pilihan untuk translate kan blog ini mempunyai pilihan kepada bahasa inggeris. Dengan menukarkan tetapan blog ini adalah blog bahasa melayu, para pembaca boleh menukarkan bahasa blog ini kepada bahasa inggeris.
 
Keempat ialah dengan memastikan setiap posting mestilah mempunyai lebih daripada 300 patah perkataan.  Ini adalah cabaran paling besar sebenarnya, maknanya selepas ini setiap kali menulis perlulah menulis dengan menambahkan ayat-ayat yang gratis dan juga mempraktikan segala ilmu yang dipelajari pada subjek bahasa melayu di sekolah dahulu. Sebelum publish post, saya perlu semak di microsoft word berapa perkataan yang saya telah buat.

Itu adalah empat perubahan yang saya bercadang untuk lakukan supaya blog ini akan mempunyai perubahan yang lebih baik pada masa akan datang.

Tamat sudah empat perubahan yang saya ingin lakukan. Namun begitu, apabila saya menambah gadget translate untuk blog ini, terdapat dua masalah yang berlaku. 

Pertama, pilihan bahasa inggeris tiada sekiranya tetapan untuk bahasa bagi blog ini adalah bahasa inggeris. Tetapi dah diselesaikan dengan perubahan yang ketiga (sila rujuk di atas).
 
 
Kedua, masalah yang berlaku adalah kedudukan google translate bar apabila pembaca memilih untuk menukar bahasa blog ini berada di atas blog ini. Posisi bar ini sedikit banyak mengganggu navbar di atas. Namun, disebabkan saya belajar dalam bidang software engineering, saya sedikit banyak memahami kaedah untuk menyelesaikan masalah ini. Saya berjaya untuk menukarkan posisi bar ini untuk sentiasa berada di bawah.

 
Ada yang berminat untuk saya ajar bagaimana untuk mengubah posisi bar ini? Kalau berminat cuba komen di bawah.

Journal: FYP-DevLog 009: Coding DevLog-005

 

Selepas meneliti sedikit structure untuk blog Nadia ni, Nadia rasa daripada Nadia blogkan day by day. it must better untuk buat week by week. So segmen ni bertukar daripada "Another day another DEVLOGGGG" dia jadi "Another week another devlog!!!!!!!!!!!!!!"

Haha-haha-haha-haha

6/7/2021 - Selasa

  1. Berjaya untuk buat page tax exemption kepada tab by tab, maksudnya user tak isi maklumat dengan begitu banyak sekali gus. Kesemuanya step by step gitu. 
  2. Wujudnya next dan previous button. 

7/7/2021 - Rabu

Lepaskan diri daripada coding (sebab tak into the mood sangat nak coding ni), so kita betulkan beberapa documentation FYP. ada beberapa bahagian yang ditegur oleh pensyarah. Jadi kita betulkan. Nasib baik tak banyak sebab report ni 105 muka surat (banyak banyak)

 

8/7/2021 - Khamis

Meeting bersama stakeholders. Allahu, agak mencabar sekarang ni. Sebab buat FYP ni terasa macam tengah kerja freelance. Awal-awal stakeholder seorang sahaja, kini jadi dua. bakal datang mungkin akan ada 3 ? hihi. 

Harini juga kiteorang decide nak guna agile methodology.  Memandangkan kitorang akan ada review dengan stakeholders lebih kurang 2 minggu sekali. Fuh. 

9/7/2021- Jumaat

Kemaskini Jira Software untuk kami structure kan balik gerak kerja kami disebabkan menggunakan Agile Methodology. Jira (Sebuah software yang dikhaskan untuk jalani agile methodology) ni menarik sebenarnya sebab boleh link dengan commit yang kita buat. So mcm puas ah gitu.

 Apa yang kitorang decide dalam Agile ni adalah setiap hari Isnin-Jumaat: Kiteorang perlu laksanakann 10 minutes meeting tempat jam 10 Pagi untuk update apa yang kami buat semalam, dan apa perancangan akan datang.

Diari Lama Mengimbau Kenangan Lama

Siapa dekat sini gemar menulis diari dan masih menulis diari? Nadia sedang kemas-kemas bilik nak buang mana-mana barang yang dah tak digunakan. Sekali jumpa diari lama sewaktu zaman sekolah rendah dan menengah.

 
Bila buka diari ni, muka surat pertama semuanya pesanan dari cikgu cikgu Nadia. Allahu rindunya Nadia pada mereka ni. Bila selak ja muka surat pertama ada biodata tentang diri Nadia.
 
Pada umur 12 tahun, makanan kegemaran Nadia adalah coklat, dan pada waktu umur sekarang ni, coklat bukanlah makanan kegemaran Nadia. Lepastu, Nadia nyatakan hobi Nadia ialah melayari internet (apa lah yang Nadia layari waktu ni?). Kemudian, cita-cita Nadia adalah ingin menjadi seorang pensyarah. Tetapi sekarang ni, Nadia masih lagi memikir mikir nak sambung sampai ke PHD ke taknak? Rasa dah tak tertanggung tengah degree sekarang ni :(

Lepastu, paling kelakar diari ni kebanyakkan adalah kisah cinta monyet. Nadia macam tertanya-tanya KENAPA BANYAK SANGAT KISAH CINTA MONYET NI? Nadia tulis pasal scandal kawan Nadia. Nadia tulis awal tahun Nadia minat siapa, tengah-tengah bulan minat siapa, akhir tahun minat siapa. Nadia tak tahu macam mana boleh confident betul minat orang ni. Tapi rasanya perangai ni sampai sekarang ada. Kejap minat oppa ni lah, lepastu ini lah. HAHAHAH. Korang macam ni jugak ke? 

Okay lagi satu kelakarnyaaaa. Nadia ada simpan gambar artis ni. Nadia sebenarnya tak ingat dia siapa. 

Korang ingat ni siapa? Nadia rasa wajah dia dah tak macam ni sekarang. Anuar Zain ke eh? Macam tak tau. hahaha. Tetapi Nadia pasti gambar ni ada dekat diari sebab pelakon ni hensem. Tengok lah tu dengan pakaian nya depan pintu tu. HAHAHAH.

Dalam diari ni banyak jugak lah surat surat gaduh dulu dengan kawan-kawan. haha biasa lah bebudak kan sikit sikit gaduh je kerja. 

Bila fikir benda ni kan, sebenarnya best juga buat diari ni, kita boleh ingat balik memori memori yang kita buat dulu. Bila Nadia baca, Nadia terus ingat semua kawan-kawan Nadia time zaman sekolah, Ingat semua benda kelakar yang kitorang buat. Bila covid ni nak berakhir jadi kita boleh penuhkan kembali memori phone kita dengan gambar gambar yang indah sebagai sebuah diari. Stay safe ya semua. Mari kita doakan Covid ini berakhir dan kita semua boleh mencipta kenangan indah bersama. 

Korang masih menulis diari ????


Journal: FYP-DevLog 008: Coding DevLog-004

 

Another day Another Devlog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alhamdulillah, berjaya harini dapat luangkan masa untuk fyp selama 2 jam. Untuk harini sekian lama dah tak coding, Nadia agak slow sikit dalam brainstorm atau dia macam agak kekok nak coding tu.

Kali ni Nadia buat progress dengan revamp UI Tax-Exemption tu, Nadia tambah progress bar, jadi user boleh lihat lah progress user dalam isi borang dah berapa peratus dah.

Nadia juga ubah suai sedikit UI untuk bahagian receipt sebab receipt ni user boleh add lebih dari satu. Jadi nak kena cipta dynamic table disitu.



Review: Madu Kelulut Asli dari Urban Ecolife Agrofarm

 

Madu adalah makanan yang sering kita dengar mempunyai khasiat yang sangat tinggi. Selain itu, madu juga adalah penawar untuk penyakit dan ia merupakan salah satu inisiatif yang kita boleh lakukan untuk memiliki kesihantan yang baik, InsyaAllah.

Firman Allah SWT dalam al-Quran yang bermaksud:  

“Dari perut lebah itu keluarlah minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat, yang menyembuhkan bagi manusia.  Sesungguhnya pada  yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan.”  (Surah an-Nahl, ayat 69)

Siapa kat sini penggemar madu? Nadia kenal madu ni sebenarnya dari "cornflakes madu" (kuih raya favourite semua orang), bila kenal kuih raya ni, dari situ Nadia macam tertarik dengan madu. Namun, madu ni kita tahu ada original ada yang tidak. Waktu dulu, Nadia ingat madu ni semua asli, jadi kita ambil je yang mana-mana untuk kita amalkan setiap hari. Rupanya laaa ada yang asli dan bukan rupanya. Jadi untuk kita amalkan madu dalam kehidupan seharian kita mestilah kena menggunakan madu yang asli. Salah satunya ialah Madu Kelulut Asli dari Urban Ecolife Agrofarm.


 

Rasa madu kelulut ini manis dan sedikit masam. Paling Nadia suka ialah sebab teksturnya yang tidak terlalu pekat. Teksturnya cair (bukan cair macam air). Jadi macam bila makan tu, dia senang nak hadam. Masuk je sudu dalam mulut, settle terus.

 

 
 
Madu kelulut asli ni mempunyai khasiatnya tersendiri. Antaranya ialah:

  • Membantu melegakan masalah pernafasan
  • Membantu meningkatkan imunisasi badan
  • Membantu mengwal paras gula dalam darah
  • Membantu mencegah masalah pembuluh darah tersumbat
  • Membantu melegakan masalah cirit birit
  • Membantu mengatasi masalah sukar tidur
  • Membantu meningkatkan kesuburan badan
  • Dan banyak lagi khasiat yang telah diketahui umum

Cara Pengambilan Madu Kelulut Asli

1. Makan begitu sahaja

Amalkan dua kali (sudu) sehari. Guna kan sudu plastik


 2. Air suam

Ambil 1 sudu teh serbuk herba dengan 2 sudu madu kelulut asli. Kacau dan minum. (atau boleh je guna green tea, sebab Nadia guna green tea!)

 
3. Smoothie
Kisar 1 sudu serbuk herba dengan 1 cawan air dan beberapa ketul ais untuk membuat smoothie. Campurkan dengan madu kelulut asli.
 
atau
 
Kalau korang suka buat smoothie pisang ke, blueberry ke, korang boleh juga selitkan madu ni tau. So ada rasa manis manis dari madu gitu.
 
4. Overnight Oat
Bagi yang diet diet tu boleh try yang ni juga okay. Campurkan madu didalamnya

Nadia akan update lagi bagaimana Nadia makan madu ni selain daripada amalkan seperti makan begitu sahaja (bila malas memang ini je cara Nadia hehehee).

 
Sebelum Nadia akhiri post ini. Nadia nak beri sedikit penerangan mengenai Agrofarm:
Urban Ecolife Agrofarm merupakan sebahagian daripada YAYASAN PERMAKULTUR ECOLIFE (Protem). Mereka melopori bidang Regenarative Agriculture 4.0 yang berasaskan teknologi Aquponics ELIT dan Ecolife Integrated Technology. Selain itu, agrofarm bukan sahaja menjual madu atau produk produk kesihatan yang berunsurukan organik sahaja. Malah, mereka ini juga menjual barang-barangan pertanian, khususnya menghasilkan sayuran dan makanan dengan menggunakan kaedah pertanian modern. Bagi yang nak mulakan aktiviti pertanian di kawasan rumah tu, ha boleh jenguk jenguk laman sesawang yang tertera dibawah!

Untuk Maklumat Lanjut korang boleh layari:

Journal: FYP-DevLog 007: Coding DevLog-003


Pertama sekali saya sangat terkejut apabila melihat posting Journal: FYP-DevLog 006: Coding DevLog-002 mendapat sambutan yang agak baik. Ramai juga yang singgah dan baca posting ini. Sebab ketika Nadia menulis posting seperti ini, Nadia memang tak berharap ada insan yang sudi singgah untuk baca posting tersebut. Sebab pada asalnya Nadia hanya mahu menulis jadikan sebagai diari sahaja. Online Diary.

Terima kasih buat yang singgah dan baca posting mengenai DevLog. Secara jujurnya Nadia tak berpuas hati dengan penulisan Nadia untuk bahagian DevLog ini, Nadia tidak tahu bagaimana mahu menerangkan apa yang Nadia buat, apa progress Nadia terhadap project ini. Mungkin sebab Nadia tak biasa bercerita dengan orang mengenai progress kerja-kerja yang berkaitan akademik seperti ini. Tetapi tidak mengapa, Nadia akan terus tetap cuba untuk menulis dan berkongsi perjalanan FYP ini. Pada asalnya, Nadia nak buat blog khas untuk DevLog ni, tapi Nadia rasa macam alang alang baik buat dekat sini, atleast kita ni nampak lah aktif dalam blogging ni. Betul tak?

Alhamdulillah syukur kehadrat Illahi, tamat sudah FYP1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Semoga keputusan yang Nadia akan dapat pada bulan August adalah cemerlang. Amin

Matlamat untuk seterusnya:

Start esok (5/7/2021) Nadia bercadang untuk spend 1 jam hingga 2 jam sehari untuk coding phase. Jadi tiada kerja last minute. [Nadia nak put limit 2 jam sebab Nadia nak buat benda lain juga selain coding] - Hidup kena seimbang gitu

Start esok InsyaAllah akan ada more devlog yang Nadia nak buat setiap hari. Nak simpan sini sebagai diari jadi nanti dah tua boleh kita tengok balik kan :'). 

 Nadia akan lebih detail sikit dalam mencerita kan progress Nadia.

Okay itu sahaja!!