Monday, July 13, 2020

Cara Masak Samyang Untuk Rasa Kurang Pedas

Sumber: Google

Assalamualaikum dan Hi semua!

Kalini Nadia nak share dengan korang macam mana Nadia masak samyang. Nadia tak masak macam tu je (maksud Nadia, Nadia tak masak macam masak rebus lepastu buang air kemudian letak sos dia). NOO!




Nadia masak lain sikit sebab Nadia suka kan kekurangan pedas sebab kalau pedas sangat nanti makan jadi tak nikmat sangat tapi pada masa yang sama Nadia taknak kurangkan kuantiti sos dia. Ha nampak tak sifat tamak tu.  

Jadi jangan tunggu lama lama mari kita ikuti resepi Nadia memasak samyang (Chef Nadia mula beraksi)

Bahan-bahan:
Kuali untuk memasak, sudip untuk mengacau, samyang apa apa perisa. 

Cara-cara masak:
1. Letak maggie samyang di dalam Kuali bersama air panas
2. Buka api dan biarkan sehingga air mendidih
3. Apabila mendidih letak perencah samyang dan gaul sampai rata. 
4. Biarkan beberapa minit (agak agak like macam tak kering lagi) 
5. Boleh letak telur if nak (optional) 
6. Biarkan sehingga air dah meresap ke dalam samyang! 


Mudah kan? Tapi ingatkan sekali lagi ini cara kalau orang okay maggie kembang. Sebab Nadia memang suka maggie kembang. 
Hehehe



Di akhir post ni Nadia Nak recommend dekat korang shoppee yang jual samyang yang Nadia puas hati dengan perkhidmatan dia. Harga yang berpatutan.

UMEC FOODBOOX (OFFICIAL) :https://shopee.com.my/umecfbox?v=82a&smtt=0.0.10

Korang semua suka makan samyang tak? Apa favourite samyang korang? Nadia suka curry and carbonara! 






14 comments:

  1. ya Allah ujian apakah ini T^T ececeh acah macam bulan Ramadhan pulak ye LOL. lama dah Far tak makan samyang. Terliur baca post ni. Fav Far yang Carbonara dengan Cheese ugh sedapnya!!

    ReplyDelete
  2. Kalau saya, saya makan samyang perisa apa pun kena berkuah. Dgn cara tu, saya taklah kepedasan bila makan.
    Nasib baik saya okay mi kembang, bolehlah try cara nadia ni nnti.
    Btw, sya suka gila perisa jjajang dgn cheese..! Selalu stok kat bilik dua ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaa. okay try jangan tak try tau !!

      Delete
    2. okeih lps cuba saya gitau kat blog saya eh 😂

      Delete
    3. sure ! nanti jangan lupa share link tau ! hehe

      Delete
  3. woahhh, nampak sedap. Saya pula dulu suka letak cheese dan gaul, dia jadi tak pedas sangat dan creamy. tapi kena makan time panas la, hehe.

    kalau mi segera biasa, saya suka dia kembang sedang2, tapi kalau samyang ni saya rasa lagi sedap kalau dia kembang betul2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aww cheese tu betul jugak menarik and memang kena makan panas panas baru sedap.

      Delete
  4. Replies
    1. Terima kasih awak! Your blog too sebab simple and mudah . Nadia sukakan design simple

      Delete
  5. suka sangat samyang jjang yg warna hijau tu T_T lama tak makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadia tak pernah try jajang tu. Ada beli tapi tak try try lagi sebab takut!

      Delete
  6. Memang tengah cari cara nak masak samyang kurang pedas, tengah2 blogwalking tibe2 ternampak post ni. Nanti nak cuba. Thankyouuu!

    ReplyDelete
  7. alright. gotta try this.

    pedas dye fuhhh menangis2 sambil mandi peluh. dasyat.

    ReplyDelete

Hi thank you for the comments, Don't forget to share your blog's URL. So I can visit, read and comment yours too !