Memaparkan catatan dengan label study. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label study. Papar semua catatan

Selepas SPM, mana hala tuju



Seperti yang kita ketahui, beberapa hari yang lepas baru sahaja adik adik #SPM2020 dapat keputusan SPM. Oleh itu, Nadia ucapkan tahniah buat semua warga #SPM2020 dengan keputusan yang anda peroleh. Tolak tepi lah dengan insan-insan yang cakap “Bila masuk U, A dah tak pandang dah”. Pedulikan sebab sekarang adalah masa untuk korang meraikan dengan apa-apa pun keputusan yang korang dapat !

Baiklah balik pada topik dan tajuk besar kita, “Selepas SPM, mana hala tuju yang patut dipilih?”. Baiklah kali ni post ni Nadia buat untuk menjawab beberapa soalan yang lazim ditanya adik-adik SPM2020 kita [tapi diingatkan sekali lagi, Nadia menjawab berdasarkan pengalaman Nadia dengan SPM aliran sains, mungkin perkongsian ini tidak beberapa sesuai untuk pelajar yang SPM nya bukan aliran sains ]

MASUK MATRIKULASI @ ASASI ATAU DIPLOMA?

Nadia takde pengalaman  diploma. Tapi apa yang Nadia boleh sharekan lah, waktu Nadia habis SPM , Nadia masih lagi keliru nak ambil bidang apa (kira gagal lah part part research apa yang perlu dilakukan selepas SPM, bidang apa yang saya patut ceburi). Disebabkan ni, Nadia decide Nadia patut sambung matrikulasi@asasi. Sebab matrikulasi@asasi ni lebih kurang sambung bidang sains kita dulu je, tapi tambah sikit sikit lah advance gitu tapi masih lagi aura macam ambil SPM gitu. Tapi kalau korang jenis dah memang ada aim dan dah tahu dah apa yang korang nak buat, boleh lah pilih diploma. Sebab bila ambil diploma ni , korang pun dapat kerja dan rasa pengalaman dekat industri dengan sijil diploma korang tu.  Selalu orang cakap asasi ni fast track lah, so belajar macam laju sikit berbanding diploma. Tapi sebenarnya diploma dan asasi adalah sangat berbeza dari segi content yang kita belajar. Kalau diploma memang kira dah belajar asas asas bidang specific. Kalau asasi ni pulak dia masih lagi tidak specific dan pembelajaran dia pula memang berasaskan teori semata – mata. Kalau application pun mungkin buat lab kima dan fizik [ikut bidang].



MACAM MANA NAK TAHU KITA PERLU AMBIL SAINS HAYAT ATAU SAINS FIZIKAL?


Benda ni betul betul bergantung kepada korang. Korang minat mana satu. Antara dua pilihan ni kalau nak buat keputusan boleh fikir , “Adakah aku nak sambung atau berminat untuk sambung dalam bidang perubatan, atau apa apa bidang yang melibatkan biologi?” Jika Ya, maka kalian boleh lah untuk membuat keputusan untuk memilih sains hayat. Tetapi sekiranya tidak, boleh tolak ketepi terus bidang sains hayat dan teruskan untuk memilih sains fizikal. Nadia memang nasihatkan untuk betul-betul fikir sama ada nak atau tak untuk sambung dalam bidang yang berkaitan dengan subjek biologi untuk masa depan. Nak tahu kenapa ? sebab bila kita dah buat keputusan untuk sambung sains fizikal, probability untuk kita dapat sambung mana-mana bidang yang menggunakan subjek biologi sebagai salah satu syarat adalah tipis. Jadi baik fikir betul-betul. Macam Nadia, Nadia memang dah decide awal awal dah, SPM adalah last Nadia belajar mengenai biologi, dan Nadia memang betul betul dah nekad Nadia memang taknak sambung mana mana pengajian yang berkaitan dengan biologi. Jadi Nadia pilihlah Sains Fizikal.

Akhir sekali, bila adik adik dah buat keputusan nak masuk yang mana, boleh lah contact senior senior yang pernah belajar dekat tempat tersebut. Mendengar dari yang pengalaman lagi dapat penerangan yang lebih jelas. Selagi masih ada waktu ni, buat lah yang terbaik. Belajar dekat mana-mana ada cabarannya, yang penting kita semangat untuk belajar dan berusaha. InsyaAllah, ada yang terbaik buat kita 😊.

Korang yang dah lama belajar di Universiti ni, apa pilihan korang lepas SPM ?


Gagal bukan kemusnahan

source : Google 

Waktu semester 2 yang lepas, Nadia ingat lagi yang Nadia betul betul yakin [Note : Korang jangan lah macam ni yakin yakin gagal ni tak elok ] yang Nadia gagal dalam subjek Data Struktur(DS) (Subjek programming) dan betul betul weh Nadia gagal. Tapi kali ni Nadia gagal memang layak, sebab Nadia memang tak berusaha langsung dari start hari pertama kelas hingga lah hari terakhir kelas. Bukan lah tak berusaha, tetapi Nadia betul betul gagal memahami konsep data struktur tu. Nadia keliru sebenarnya kita nak guna Library Java punya ke, Nak guna manual ke dalam coding ni ? Mana satu ???? Sepanjang sem tu Nadia tak faham kenapa Pensyarah ajar cara import lagi banyak daripada kukuhkan cara manual sebab bukan apa *DALAM EXAM KAN KITA GUNA MANUAL* .
 
Tapi tu lah satu , Nadia sendiri lupa ni kan universiti kenapa Nadia nak expect pensyarah akan ajar ikut apa yang kita nak kan ? Nadia sendiri lah yang kena usaha nak faham apa sebenarnya yang pensyarah nak sampaikan. Tapi sayang , Nadia gagal nak menguasai apa yang Nadia belajar. Maka Nadia pun gagal dalam subjek DS ni. Awalnya bila Nadia gagal ni Nadia cam sedih lah , yelah cuba bayangkan bila kita tengok kawan-kawan kita semua tak gagal . Yang sakitnya subjek ni 5 Kredit !!! [Mesti korang faham kan kenapa Nadia rasa sakit pluss kecewa plussssssssssss terseksa] , 5 kredit tu sakit gak ah nak ulang dia mesti kacau jadual belajar kita. Tetapi, pada masa yang sama Nadia bersyukur juga Nadia kena repeat , sebab Nadia sendiri pun tak puas hati dengan apa yang Nadia belajar. Nadia macam apa Nadia belajar ni ? Jadi bila Nadia kena repeat tu, Nadia tak rasa sedih sangat lah sebenarnya. Nadia rasa macam kali ni biar repeat tu repeat puas puas. Maksudnya belajar tu puas dan betul betul berikan prestasi yang baik.

Nak dipendekkan cerita, Alhamdulillah Nadia betul betul manfaatkan keadaan bila Nadiarepeat ni. Orang kata belajar dua kali kita dapat kefahaman dua kali. Dan benda ni betul betul membantu Nadia. Nadia akhirnya berjaya memahami subjek yang Nadia frust ambil sem lepas. Tapi kali ni Nadia betul betul puas dengan apa yang Nadia belajar. Nadia faham kenapa setiap struktur tu berlaku macam ni dan sebagainya. Lagi satu, bila repeat ni Nadia jadi macam Nadia patut explore betul betul dunia coding ni. Nadia patut berusaha lebih dan lebih lagi. Dan lagi satu, yang menariknya. Pensyarah Nadia keluarkan result awal terus. dan Alhamdulillah Nadia berjaya dapat A+ !!!! Nadia syukur sangat sebab Nadia tak sia siakan repeat Nadia ni. 

Nadia paling tak sangka bila Dr kata Nadia dapat 50/50 dalam finals. ya Allah, hanya Allah je tahu betapa Nadia bersyukur dapat keputusan macam ni.




Dan Nadia pun tak sangka, dapat jadi champion dalam kelas tu. Sangat sangat tak sangka. Repeat ni sakit bila kita tengok orang lain dah kedepan. Awal - awal pun Nadia tak terima Nadia boleh gagal, tapi lama-lama Nadia rasa gagal tu adalah satu pembelajaran juga untuk kita. Macam mana kita nak manfaatkan peluang kali ke dua untuk buktikan kita boleh belajar dengan betul betul. Jadi, kalau korang ada gagal mana mana subjek, Jangan down sangat tau, yang korang perlu lakukan adalah bangun semula dari gagal. Kegagalan bukanlah kemusnahan tapi adalah satu iktibar dalam hidup kita, Tetapi ingat jangan bila gagal terus mengalah. Teruskan berusaha sampai berjaya.  :)


Korang pernah gagal tak sepanjang belajar ?




Tips: Study Week


Dah lama sebenarnya tak pergi tazkirah. Semalam betul-betul pula persatuan yang Nadia sertai buat majlis solat hajat sempena nak final akan datang. Dan tak tipu, tazkirah semalam sangat menenangkan dan sangat membuka minda. Betapa lamanya dah tinggalkan majlis ilmu macam ni. Rasa syukut sangat semalam Allah masih lagi bukak hati ni luas luas untuk terima teguran dan nasihat dekat majlis semalam.

Jadi, harini rajin pulak nak menaip setelah sekian lama tak post apa apa perkongsian. Ini khas buat mu pelajar :)
 
Selalu kan waktu waktu study week mesti ada yang stress ada yang overstress sebab belajar. Dan sebenarnya stress atau overstress sangatlah tidak bagus. Cuba bayangkan dengan perasaan macam ni, macam mana ilmu boleh masuk? Kita nak belajar kena tenang. Betul tak? Jadi semalam Ustaz Mirza berpesan :-


1. Jauhkan diri dari sifat iri hati, dengki, takbur, riak
Kenapa pentingnya jauhkan diri dari sifat ini? Sebab pernah tak rasa bila contoh carry mark kita C dan pelajar lain lain C? Kita mesti rasa rileks je sebab semua sama taraf. Tapi mcm mana kalau kita dapat C orang lain dapat A? Mesti kita stress kan? Dan mula lah bila rasa cemburu tengok orang lain kita pun duduk push diri kita supaya boleh dapat A juga. Dan push ni lah kadang kadang tak baik untuk kita. Nak tahu sebab apa? Ok tengok no. 2


2. Tahu potensi diri
Kita kena tahu potensi diri kita macam mana. Sebab Allah ciptakan kita ni dengan kelebihan masing masing. Ada orang slow learner tp sebab dia tahu potensi dia. Dia lagi berjaya daripada orang yang fast learner. Jadi bila musim belajar ni tahu potensi diri. Jangan terlalu push nak ikut tgk orang dah 10 chapter . Kita baru 5 chapter. Takpeeeeeee. Teruskan!. 


3. Berdoa biar specific
Rasanya kalau mana mana kita pergi, mesti ustaz atau ustazah pesan bila berdoa tu berdoa specific. Jangan lah doa "Ya Allah bantulah aku belajar", belajar apa? Nyatakan je. Belajar Matematik, Belajar Bahasa Melayu. Allah kan maha kaya. Mintak, mintak dengan elok ok :) 



4. Fikir positif
Ni paling penting. Bila nak belajar, kena fikir positif biar senang nak faham. Ingat fikir positif untuk memastikan mindset usaha dan belajar jalan lancar. Bukan fikir "ala aku boleh score ni", kemudian dia tak belajar. Adoii tu salah konsep tu.


5. Percaya apa yang kita dapat adalah apa yang kita perlu. 
Kadang kadang kita rasa betapa susahnya hidup yang kita jalani. Dan kadang kita lihat betapa senangnya orang lain. Percayalah dan kuatkan lah diri bahawa setiap apa yang kita lalui ini adalah. Perkara yang kita perlukannn. :) 


6. Ubah cara hidup
Waktu waktu study week ni lah tak semestinya kena hadap buku all the time je tau. Cari ruang untuk tenang jugak. Bak kata ustaz "kalau waktu tu awak rasa bukan waktu utk awak rileks, sebenarnya itulah waktu untuk awak rileks". 


Okay cukup lah 6 pesanan yang serba sedikit saya ingat. Semoga bermanfaat untuk kita semua. Pada yang sedang study week selamat study week!!!!!