Monday, June 1, 2020

Cara Menggunakan Mobile Data Sebagai Hotspot



Assalamualaikum & Hi


Harini Nadia nak kongsikan dekat kalian macam mana nak gunakan Mobile Data (Bukan Data Hotspot) sebagai Hotspot. Tidak semua antara kita yang ada kemudahan seperti WiFi dekat rumah betul tak ? Macam Nadia, Nadia tidak mempunyai WiFi, lepastu tak semua data pula memang jadikan Mobile Data keseluruhan sebagai hotspot, ada yang bagi 3Gb sahaja untuk hotspot, tak sesuai lah dengan kita yang e - Learning ni. So harini Nadia nak ajar satu kaedah, tapi ini untuk android user sahaja.

Cara Install Pdanet+ dalam Phone dan Laptop


1. Install Pdanet+ dalam phone korang. Search 'Pdanet+' dekat playstore (install dalam phone)

2. Pergi ke http://pdanet.co/install/ dan Download Windows client app (untuk install dalam laptop)

4. Lepas dah habis download boleh install ke dalam laptop. 


Tekan 'I accept the agreement' dan next

Pilih Skip USB

Pilih WiFi Mode dan Finish




Cara Gunakan Pdanet+


1.  Buka Pdanet+ dekat phone dan pilih 'WiFi Direct Hotspot'

2. Pergi ke laptop taskbar (tempat display bateri, sound dah sebagianya). Anda akan nampak simbol ni. Simbol Pdanet++

3. Kemudian right click dan pilih 'Connect WiFi'


Dah siap !
Selamat mencuba bagi berkenaan.


p/s : tidak semua plan data boleh digunakan pdanet+ (contoh : unlimited harian by celcom , and hotlink) . Nadia hanya try di umobile dan celcom plan sebulan tu. 

Sedikit pengumuman bagi mana mana universiti, boleh check di laman web https://ytlfoundation.org/learnfromhomeuni/ untuk lihat Universiti anda dapat tawaran ini atau tidak.

10 comments:

  1. laa boleh connect rupanya. nak cuba la nanti :D

    ReplyDelete
  2. new thing for me, thank you for sharing!

    ReplyDelete
  3. Wahh nice sharing! Boleh try ni hehe :)

    ReplyDelete
  4. okay jap nak baca semula. rasa macam dah pernah try.

    ReplyDelete
  5. nad!!! thank you for this entry membantu sangat ehek.

    ReplyDelete
  6. wahhhh terima kasihh sgt3.. dapat saya jimat rm3 setiap 3 hari...

    ReplyDelete
  7. Hi Nadia. Thanks banyak2 sebab tutorial ni. I dapat jimat sgt2 thanks to you :D

    ReplyDelete

Hi thank you for the comments, Don't forget to share your blog's URL. So I can visit, read and comment yours too !