Langkau ke kandungan utama

Tutorial 1: Cara Tukar Template




Intro :

Ok baiklah Nadia dah lama nak share dekat mana-mana blogger yang baru sahaja jejak ke dunia blogger dan agak tak berapa mahir dan kurang faham macam mana edit blog dari segi layout, themes, or nak guna beberapa features yang blogger sendiri dah sediakan untuk mudahkan kita. Untuk introduction yang panjang boleh tekan tutorial page ok :)
 
Jom kita start !

Step:
 
1. Pergi dekat blogger dan pergi ke bahagian theme. Sila check dekat bahagian kiri korang dia ada tulis theme.

2. Kemudian korang boleh scroll ada beberapa theme macam Contempo, Soho, Emporio, Notable dan sebagainya. Korang boleh pilih yang mana menawan hati. Tapi kalau nak ikut next tutorial Nadia bagi permulaan ni disarakan untuk pilih template Simple, Picture Window, Awesome Inc, Ethereal, Travel sebab konsep awal ni Nadia fokuskan kepada simple view dan mempunyai tema warna khas gitu.


3. Lepas korang dah pilih, terus tekan Apply. Dan tadaaa! new look akan terjadi

click apply

4. Sementara tunggu next tutorial korang boleh adjust beberapa perkara dekat customize. Customize ada dekat bahagian theme juga.


Click customize


Selamat Mencantikkan Blog !
Why so serius ?

Ulasan