EDUCATION: END INTERNSHIP 6 MONTHS

 

  
Alhamdulillah berjaya juga habiskan intern 6 bulan di SeeSharp Solutions Sdn Bhd.

Buat pengetahuan semua, Nadia intern sebagai position web developer intern. Maknyanya tugas yang Nadia akan buat lebih kepada menghasilkan system web dan kerja-kerja lain as intern assist all the senior developer.

Nadia rasa bersyukur kerana sepanjang intern ni, Nadia diberi peluang untuk belajar banyak perkara, bagaimana seorang developer bekerja dalam industry ni. Dan ternyatalah bidang ni tido tak menentu, lagi lagi kalau kejar deadline, Allahu.

Nadia ingat lagi, waktu minggu pertama kerja, hampir setiap hari tidur 3,4 pagi sebab Nadia tak pernah jumpa framework ni semua sewaktu belajar di universiti. Apa yang dibelajar dekat universiti adalah asas pengenalan je, sampai ke tempat kerja, Allahu tak pasal pasal :'). TERCIDUK. Tapi Alhamdulillah survive! Survive pun survive, dan yang penting BANYAK ILMU YANG NADIA BELAJAR. ALHAMDULILLAH.
 
Dekat sini Nadia nak share dengan korang beberapa tips terutama bagi mereka yang melanjutkan pelajaran dalam bidang software engineering.

1. Tahu Nak Belajar Apa.
Kenapa Nadia cakap macam ni? Sebenarnya terpulang pada masing-masing. Tetapi lebih elok kalau dah ada aim nak belajar apa, sebab time intern ni lah kita nak korek ilmu banyak banyak. Kita nak belajar macam mana industri ni develope app.

2. Mengkaji company yang dipohon
Check elok elok company yang korang nak mohon for intern ni. Kalau boleh try apply company yang senior mintak sambil sambil tanya macam mana intern sana, dapat belajar tak? Bukan apa, ada sesetengah company tak memberi peluang kepada orang macam kita ni untuk pelajari, untuk kita explore industri ni untuk develope app/website.

3. Jangan sia-siakan Tempoh Intern
Nadia pernah pergi interview, orang yang interview Nadia tu cakap "Selalunya, intern ni dia buat sia-sia waktu intern, dia ingat ini adalah fasa honeymoon". So, sila berusaha sungguh-sungguh okay! Jangan main-main bila buat tugasan tu.

4. Kena pandai Teknik Google
Secara jujurnya, ni pun Nadia gagal. Tetapi senior-senior tempat kerja selalu tolong cara untuk google. Tetapi kadang-kadang senior ajar cara google pun rasa fail gitu jugak. So sila faham cara nak google okay. Boleh je tanya senior, ada hint tak? Sebab diorang kan mcm dah biasa dan dah faham gitu.

Okay buat setakat ni itu je.




MOVIE: SILENCED

 

 
DURATION:  2 hours and 5 minutes
DIRECTOR: Hwang Dong-Hyuk
ADAPTED FROM: The Crucible
Haloooo, dah lama tak berkongsi mengenai movie! Kalini nak berkongsi mengenai cerita SILENCED yang dibintangi oleh oppa Gong Yoo dan membawa watak sebagai Kang-In-ho.
 
Sipnosis:
Silenced merupakan cerita mengenai kisah sebenar mengenai sexual abuse di sekolah untuk orang pekak dan bisu di Gwangju Inhwa School. Cerita ini mengisahkan bagaimana diorang mangsa-mangsa ini mempertahankan dan mendapatkan hak manusia yang patut diorang dapatkan

Waktu pertama Nadia tengok cerita ni, Nadia tak sangka ada juga real case macam ni dan ia berlaku di sekolah. Dan cuba bayangkan sekolah merupakan tempat selamat untuk kita pergi menuntut ilmu dan tapi dalam cerita ini sekolah bukan tempat selamat. Cerita ni yang uniknya ialah ia mampu buat kita semua untuk pelajari bahasa isyarat. Dia macam buat kita fikir kalau kita belajar bahasa isyarat mesti kita boleh bergaul dengan orang macam lebih senang kan, sebab bahasa komunikasi yang sama. Dalam cerita ni juga, bagi Nadia penyampaian betapa sengsara nya pelajar dekat sekolah ni memang terkesan bebetul lah, Memang sampai lah betapa sedihnya hidup diorang yang masih budak-budak yang patutnya hidup diorg bahagia tanpa masalah atau rintangan mahupun cabaran yang memuramkan kehidupan diorang. Cerita ni sangat menyakitkan hati juga sebab dia macam "KENAPA KO NAK SEXUAL ABUSE BEBUDAK NI WOII".
 
Nadia bagi cerita ni 4.5/5, sebab cerita ni bagi pengajaran yang banyak dan juga penyampaian emosi tu sangat menjadi.Korang boleh rasa kesedihan dan kesakitan mangsa mangsa sexual ni semua. Kalau korang jenis suka real case, Nadia memang cadangkan  korang untuk tengok cerita ni. Last sekali sebab cerita ni dibitangi oleh GONG YOO! dan kenapa kurang 0.5 ialah sebab Nadia rasa awal awal tu agak slow cerita ni nak sampai ke tujuan ceritanya tu.

Selamat Menonton



KDRAMA : START UP #TeamHanJiPyeong

 

 
Calling all kdrama lover!!! Siapa dah tengok START UP ??? Angkat tangan !!!

Boleh lagi ke nak vibe drama ni ? Baiklah kalini Nadia bukan nak buat review sangat pun mengenai Drama ni. Sebab Drama ni sebenarnya agak menyakitkan hati sebab ada second lead man yang kesedihan gitu, dia jadi macam "ARGHHHHHHHHHHHHHHH" lagi-lagi yang starter kan keadaan cinta, permulaan kepada perasaan yang unik ini adalah Han Ji Pyeong (Kim Seon Ho), jadi end up rasa macam "Sakit Hati" agak kuat. Lagi-lagi kalau siapa yang tengok, ada tempoh 3 tahun bila Nam Do-San (Nam Joo-Hyuk) ada dekat Silicon Valley, orang yang ada dengan Dal-mi (Bae-Suzy) ialah Han Ji Pyeong! dan Han Ji Pyeong telah menaruh harapan selama 3 tahun tu kepada Dal-mi. Jadi dia macam , "Geng, 3 tahun tu lama geng". Basically itulah kesakitan cerita ini. Tapi ending dia puas sekurang-kurangnya Han Ji Pyeong tidak lagi merasa keseorangan sebab ending dia nice aaa nice.

Tetapi apa yang Nadia nak cerita dan nak berkongsi hari ini adalah mengenai ...... watak developer yang dibawak oleh Samsan Tech [(Nam Do-San, Kim Yon-San (Do-Wan Kim) dan Lee Chul-San (Yoo So0-Bin)] ni. Bukanlah watak, lebih kepada aura. Memandangkan, Nadia berada dalam bidang developer, lebih specific lagi memang Nadia menceburi bidang Web dan App Development. Bila tengok Samsan Tech ni buat start up, lepastu tengok diorang coding develope Noongil! OMGGG I love it!. Nadia suka gila aura tu dan membuatkan Nadia nak lebih berusaha lagi untuk develop sesuatu (dan sekarang tengah fikir nak develop apa )

Bila tengok cerita ni, Nadia rindu semua kawan kawan yang buat assignment sama-sama lepastu coding sama-sama lepastu bug je manjang, Kemudian bincang macam mana algorithm tu, lepastu ubah algorithm tu sesuai dengan apa yang kita nak laksanakan.

Rindu gila!!!!!!!!

Btw, Nadia otw akan kerja balik ke office minggu depan, Boleh tak awak semua doakan surau Vertical Business Suite, Bangsar dibuka !!! Senang lah kita yang muslim ni nak solat! Mana tahu doa korang ada yang termakbul kan! Amin!!