Langkau ke kandungan utama
Menunjukkan catatan yang berlabel Journal

Journal: FYP-DevLog 012: Summary August

Fuh lama dah rasanya tidak berkongsi tentang Final Year Project saya ini. Padat betul progress bulan lepas. Jadi kita buat dia jadi summary sahajalah walaupun rasanya dah terlalu lambat nak sembang terus mengenai summary bulan August ni sebab sekarang pun dah hampir nak penghujung bulan…

Journal: FYP-DevLog 011

Lama dah tak menulis post mengenai perkembangan Final Year Project. Seminggu yang lepas bila dah kena serang gastrik, kerja memang on off betul. Kemudian, kita ada pula vaksin dos 2. Dua - tiga hari juga baru ada mood nak buat kerja. Senang cerita, sebenarnya saya yang tidak mahu buat …

Healthy Life Week 2: Misi Menurunkan Berat Badan

Alhamdulillah, saya masih bersemangat lagi untuk meneruskan perjugangan #DietbyNadiaJay (tiba-tiba ada hashtag) haha.  Untuk minggu kedua agak mencabar, sebab kita menyambut Hari Raya Aidiladha. Makanan raya adalah makan paling sedap untuk setiap tahun. Kemudian, makanan ni juga dikira …

Healthy Life Week 1: Misi Menurunkan Berat Badan

Siapa ingat lagi post lama saya mengenai Misi Diet Bermula Sekarang ? Tetapi sayang, seperti yang kita tahu perempuan ini sifatnya asyik berkata "Nak kurus, nak kurus. nak kurus" beribu kali, tetapi lihatlah, saya masih tidak lagi diet. Diet saya turun naik turun naik. Lagi-la…

Journal: FYP-DevLog 010: Coding DevLog-006

Minggu ni minggu yang agak sukar sedikit untuk saya meneruskan perjuangan coding ini. Banyak faktor yang menggangu. Pertama adalah drama melayu yang bertajuk Jodoh-Jodoh Anissa. Kedua, minggu vaksin, Ketiga adalah kerana kemalasan untuk meneruskan perjuangan Final Year Project (FYP) ini. …

Journal: FYP-DevLog 009: Coding DevLog-005

Selepas meneliti sedikit structure untuk blog Nadia ni, Nadia rasa daripada Nadia blogkan day by day. it must better untuk buat week by week. So segmen ni bertukar daripada "Another day another DEVLOGGGG" dia jadi "Another week another devlog!!!!!!!!!!!!!!" Haha-haha…

Journal: FYP-DevLog 008: Coding DevLog-004

Another day Another Devlog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Alhamdulillah, berjaya harini dapat luangkan masa untuk fyp selama 2 jam. Untuk harini sekian lama dah tak coding, Nadia agak slow sikit dalam brainstorm atau dia macam agak kekok nak coding tu. Kali ni Nadia buat progress d…

Journal: FYP-DevLog 007: Coding DevLog-003

Pertama sekali saya sangat terkejut apabila melihat posting Journal: FYP-DevLog 006: Coding DevLog-002 mendapat sambutan yang agak baik. Ramai juga yang singgah dan baca posting ini. Sebab ketika Nadia menulis posting seperti ini, Nadia memang tak berharap ada insan yang sudi singgah un…

Journal: FYP-DevLog 006: Coding DevLog-002

Dulu ingatkan nak update setiap malam progress apa dibuat dalam menyiapkan FYP ni, tapi tewas juga nak buat begitu, banyak sangat assignment sampai keinginan nak berblogging pun makin tewas. Kali ni hampir siap page "Tax Request Exemption" . Ada beberapa sahaja eleme…

Journal: FYP-DevLog 005: Coding DevLog-001

Untuk harini baru sahaja lepas buat beberapa coding , sekadar beberapa frontend sebagai latihan sebelum down to deep dalam menyiapkan bahagian ini.  Progress kali ni buat borang untuk permohonan pengecualian cukai. Idea asal sebenarnya nak buat modal popup tapi takpe kita buat dahulu …

Journal: FYP-DevLog 001-004 Part 2

Dah minggu ke-sembilan dah dalam peperangan menyelesaikan FYP ni. Terasa betapa susahnya juga ye perjalanan nak menjadi Software Engineering. Pertama sekali sebenarnya Nadia bersyukur dapat buat project bersama Cinta Syria Malaysia. Terkenang zaman-zaman intern (bunyi macam dah lama pa…

Journal: FYP-DevLog 001-004 Part 1

Assalamualaikum dan Hi semua, memandangkan kali ni Nadia dekat tahun akhir sebagai pelajar dalam bidang Software Engineering. Nadia rasa content blog Nadia pada tahun ini mungkin akan lebih fokus kepada perjalanan untuk menyiapkan Projek Akhir Tahun (PAT). Sebenarnya agak terlambat …